Barn och unga rör sig för lite och äter för dåligt – Food Pharmacy

Podd

Post image

Barn och unga rör sig för lite och äter för dåligt

Det är onsdag och podcast! Idag (avsnitt #77) berättar vi om Pep-rapporten som kom ut nyligen och som tyvärr visar dystra siffror. Enligt rapporten, som omfattar 11 000 barn, uppnår få barn och ungdomar rekommendationerna för mat och fysisk aktivitet. Alldeles för många barn och unga tillbringar mycket tid framför skärm istället för att röra på sig och många barn når inte ens upp i rekommendationen om att röra på sig minst 60 minuter per dag. Detta tillsammans med dåliga matvanor känns ju minst sagt oroande om man ser till hälsan.

Enbart fyra av tio barn äter grönsaker varje dag och av de som äter grönsaker når få upp i Livsmedelsverkets rekommendation om 500 gram per dag. Rapporten visar också att unga rör sig mindre och äter sämre än små barn, samt att den fysiska aktiviteten generellt är lägre och matvanorna sämre i socioekonomiskt utsatta områden.

Även om resultaten från studien inte är speciellt överraskande känns det riktigt trist. Många andra länder har tagit krafttag för att vända den här utvecklingen och nu gäller det att Sverige gör samma sak.

Vi tar inte bara upp det här med pep-rapporten i podden, utan fortsätter även på förra veckans ägg-tema. Vid en första anblick verkade nämligen den äggstudie som vi pratade om senast vara en gedigen  och genomarbetad godbit, men skenet bedrar. Den omfattar sex olika studier med nästan 30 000 människor och har en uppföljningstid på 17 år, men tittar man närmare ser man att den baseras på ett frågeformulär som fylldes i vid studiens start och inget mer. Forskarna som drar slutsatserna utgår alltså från att alla dessa människor äter exakt samma kost som de gjorde för 17 år sedan. Tokigt, eller hur?

In och lyssna!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.