fbpx

Food Pharmacy, Podd

Post image

Eiras smakresa

Ni som har följt oss ett tag kommer kanske ihåg från vår nyårssummering att världens första Food Pharmacy-bebis föddes i vintras. I slutet av förra året kom nämligen våra kära kollegor Sebbe och Katjas efterlängtade Eira, och nu fem månader senare är hon en pigg och glad liten näringsjägare. Eller ja, det är i alla fall vad hela Food Pharmacy-familjen hoppas att hon kommer bli.

Vid fyra månaders ålder är det som bekant dags att börja ge bebisar smakportioner. Eiras föräldrar är väl medvetna om sambandet mellan näringsrik kost och god hälsa och vill därför att deras bebis matäventyr ska få en bra start, gärna med så mycket hemlagad mat som möjligt.

Men hur lär man egentligen en bebis att äta? Går det att undvika det söta och vetemjölsrika, men också vitaminberikade färdigmatsträsket? Och hur kan de på bästa sätt hjälpa lilla Eira att bli en nyfiken och matglad näringsjägare?

Lyckligtvis har vår gästskribent, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm, lovat att guida Eira och hennes föräldrar på smakresan. Ann har skrivit böckerna Ett sötare blod, Det sötaste vi har, Smakäventyret och det nyaste tillskottet i bokhyllan, Stora boken om barn och mat (medförfattare Kajsa Lamm, logoped och expert på barns ätande). Hon har också grundat Kostfonden, en ideell forskningsfond med målet att se till att maten används som medicin i vården.

I veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden (#79) påbörjar Eira sin smakresa tillsammans med podd-pappa Sebbe och självaste Ann Fernholm. Vi lär oss om oralmotorik, allergier, de allra första smakportionerna och får en hel drös med matnyttiga barnmatstips om allt ifrån kladd runt munnen till järn, salt och gluten. Ja, ni hör ju själva. Allt nyblivna föräldrar behöver veta för att kicka igång smakresan. In och lyssna!

Och ps. Ann, Sebbe och Eira kommer naturligtvis tillbaka till podden om några månader och berättar hur det går.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Låt Eira äta själv (BLW)! 😀 Inte bara bra för matglädjen och kroppskännedomen (att sluta äta när man är mätt) utan skapar också bättre självkänsla och integritet ❤ Minst lika viktigt som näringen i maten 👍🏽

  2. Lisa Nielsen skriver:

    Hej! Väldigt intressant avsnitt speciellt att få höra om oralmotoriken, ett nytt uttryck för mig.
    Vill även tipsa er och andra lyssnare om avsnittet med Agnes Wold när hon gästar podcasten ”allt du velat veta”
    Här pratar hon om att vi kan introducera smaker/mat redan från födsel och slår hål på myten om att barn inte kan äta/tål salt.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.