Hemgjorda nyttiga dammsugare
Tanken på en klassisk dammsugare är inte så dum alls faktiskt. I ransoneringstider då allt skulle sparas använde man kakor som blivit för gamla eller gått sönder, blandade dem med lite äppelmos och punsch och rullade in dem i ett lager grön marsipan och så lite choklad. Dåtidens sätt att ta hand om rester!
Idag gör vi en egen variant genom att dammsuga upp överbliven kokt quinoa och spenat som blivit över och mixa till en liten kaka. Resultatet blir förvirrande likt originalet. Fast, det blev förstås godare.
Nyttiga dammsugare
(10 stycken)
Kakdeg:
2,5 dl kokt vit quinoa
2 dl kokosflingor
10 dadlar
2 msk kakao
4 tsk arrakessens
Marsipan:
6 dl mandelmjöl
4 msk honung
2 msk babyspenat
100 g mörk choklad
Börja med att plocka fram kokt, avsvalnad quinoa.
Lägg quinoan i en mixer tillsammans med kakao, dadlar, arrakessens och kokos. Mixa till en slät deg.
Dags för marsipanen! Lägg honungen och spenaten tillsammans med lite av mandelmjölet i en mixer och tryck igång.
Tillsätt lite mandelmjöl i taget och mixa tills du får en slät, grön mandelmassa. Blir det för kletigt? Ha i lite extra mandelmjöl. Lek med spenatbladen medan du väntar.
Kavla ut den gröna mandelmassan mellan två bakplåtspapper till ungefär 25×35 cm. Dela den sedan i tre lika stora längder, ca 8×35 cm. Det är naturligtvis inte jättenoga, men ungefär sådär.
Plocka fram kakdegen och dela den i tre lika stora bitar som du rullar till långa korvar. Lägg en rulle på respektive marsipanlängd, rulla marsipanen runt och nyp fast kanterna. Skär den långa dammsugarrullen i lagom stora bitar. Snart klart! Smält choklad och doppa ändarna på varje dammsugare i den smälta chokladen.
Lägg dammsugarna på ett fat och stoppa dem i kylen i cirka 10 minuter tills chokladen stelnat.
Ta en tugga eller tryck i dig hela på en gång.
Originalreceptet hittade vi här: angelasheaven.com. Tack för inspo!
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.
Nyttiga dammsugare
- Portioner : 10 stycken 1x
Ingredienser
Kakdeg:
2 1/2 dl kokt vit quinoa
2 dl kokosflingor
10 dadlar
2 msk kakao
4 tsk arrakessens
Marsipan:
6 dl mandelmjöl
4 msk honung
2 msk babyspenat
100 g mörk choklad
Instruktioner
Börja med att plocka fram kokt, avsvalnad quinoa.
Lägg quinoan i en mixer tillsammans med kakao, dadlar, arrakessens och kokos. Mixa till en slät deg.
Dags för marsipanen! Lägg honungen och spenaten tillsammans med lite av mandelmjölet i en mixer och tryck igång.
Tillsätt lite mandelmjöl i taget och mixa tills du får en slät, grön mandelmassa. Blir det för kletigt? Ha i lite extra mandelmjöl. Lek med spenatbladen medan du väntar.
Kavla ut den gröna mandelmassan mellan två bakplåtspapper till ungefär 25×35 cm. Dela den sedan i tre lika stora längder, ca 8×35 cm. Det är naturligtvis inte jättenoga, men ungefär sådär.
Plocka fram kakdegen och dela den i tre lika stora bitar som du rullar till långa korvar. Lägg en rulle på respektive marsipanlängd, rulla marsipanen runt och nyp fast kanterna. Skär den långa dammsugarrullen i lagom stora bitar. Snart klart! Smält choklad och doppa ändarna på varje dammsugare i den smälta chokladen.
Lägg dammsugarna på ett fat och stoppa dem i kylen i cirka 10 minuter tills chokladen stelnat.