Kraftig minskning av sockerförbrukningen i Sverige – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Kraftig minskning av sockerförbrukningen i Sverige

ann fernholmYay! Sockerförbrukningen går ner i Sverige. Mellan 2016 och 2017 minskade den med hela 13 procent och för första gången på många årtionden förbrukar vi nu mindre än 40 kg socker per person och år. Den viktigaste orsaken till nedgången är sannolikt att livsmedelsindustrin har börjat sockersanera sina produkter. 

Äntligen, äntligen, äntligen! All den uppmärksamhet som socker har fått som en bov i fetmaepidemin börjar äntligen, äntligen, äntligen ge effekt. När jag för ett par veckor sedan kikade in på Jordbruksverkets sajt för att se om siffrorna för 2017 års livsmedelskonsumtion hade kommit, blev det en glad överraskning. År 2016 förbrukade vi enligt statistiken 43 kg socker per person och 2017 endast 37,5 kg, alltså har förbrukningen minskat med hela 5,5 kg.

Marginell minskning av sötsakskonsumtion

Vi fortsätter dock festa loss på sötsaker, nästan som om ingenting hade hänt. Vi åt bara marginellt mindre mjukt kaffebröd, tårtor och glass. Konsumtionen av kex, rån och småkakor har till och med ökat. Godiskonsumtionen har bara minskat med 3 procent och läskkonsumtionen med 9 procent. Vet ni vad som sannolikt istället orsakar den kraftiga minskningen?

Det här:

Minskning av mängden tillsatt socker i mat

Under senare tid har det dykt upp allt fler produkter i affärerna där livmedelsindustrin kraftigt har skurit ner på mängden tillsatt socker. Under det senaste tiden har till och med vissa av de värstinglivsmedel som industrin marknadsför mot barn sockersanerats.

(OBS! Det är fortfarande väldigt mycket socker i Coco-pops, men numera är det i alla fall mindre socker i dem än vad det är i Ballerinakakor. Ett framsteg.)

Målet: maximalt 25 kg socker

När Kostfonden förra året synade sockerkonsumtionen, räknade vi ut att vi borde förbruka maximalt 25 kg socker per person och år om vi följde rekommendationerna kring socker. Det är en bra bit kvar innan vi når dit, men varje steg på vägen är ett steg närmare målet. Vad tror ni – kan nästa steg bli att vi gör något åt de där 12-13 kilona med godis och choklad som vi sätter i oss varje år? Ska vi slänga ut hinkarna med plockgodis och låta tablettasken få en revival?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Linda skriver:

  Tyvärr verkar dock många ersätta minskningen av socker med andra sötningsmedel (inte bara naturliga) i sina produkter…

 2. Janne skriver:

  Bra. Men ta gärna upp vad kalorifria sötningsmedel gör i kroppen. Kanske inte en helt bra lösning. Folk drar i sig massa “diet” produkter i tron om att de kommer gå ner i vikt. Läsa gärna sista stycket.

  https://www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-hjarna/

 3. Vilket faktiskt kan vara helt okej! Det finns många (o)naturliga alternativ till socker som enligt forskning visat sig vara helt ofarliga, ja vissa av dem (exempelvis Erytritol) även antiinflammatoriska enligt senare studier! Att någonting är naturligt är absolut inte ett säkert tecken på att det är bra för kroppen (ta socker som exempel, eller enligt WHO: 62% av alla cancerframkallande ämnen som är kartlagda hittills!) och att någonting är onaturligt behöver absolut inte betyda att det är farligt.

  Att kemikalieskräcken sprids är både tråkigt och onödigt, och jag rekommenderar att läsa vidare här om du vill veta mer! (Eller googla på kemikalier vs naturligt för att hitta ännu mer intressant information.)

  https://4health.se/naturligt-ar-inte-det-samma-som-halsosamt-eller-nyttigt

  Kram från en kostrådgivare

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.