Seminarium om socker på riksdagen: Kostfonden uppmanar till kraftfulla åtgärder mot sockret – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Seminarium om socker på riksdagen: Kostfonden uppmanar till kraftfulla åtgärder mot sockret

ann fernholm

Idag lämnar vi över pennan till Kostfonden.

Inför ett nationellt mål för sockret: en maximal förbrukning om 25 kg socker per person och år. Det förslår Kostfonden i dag under ett lunchseminarium på riksdagen. Vi lämnar samtidigt över en rapport med totalt åtta förslag på vad regering och riksdag kan göra för att minska sockerkonsumtionen.

Halva den svenska vuxna befolkningen har nu övervikt eller fetma och  Sveriges regering och riksdag behöver agera för att vända utvecklingen. Förutom att fetma ökar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens, kopplar numera vetenskapliga studier fetma och diabetes hos gravida till en ökad risk för att barnet ska ta skada, bland annat födas för tidigtfå medfödda hjärtproblem och utveckla autismcp-skada och epilepsi.

– Överkonsumtionen av socker är en viktig orsak till fetman. För att nästa generations barn inte ska ta skada behövs insatser lika kraftfulla som de som en gång minskade rökningen, säger Ann Fernholm, grundare av Kostfonden.

Rapport om socker överlämnas till riksdagen

Under vår kampanj #synasockret dukade Kostfonden i höstas upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj på Mynttorget vid riksdagen (bilden ovan). Genom detta fick vi kontakt med den socialdemokratiske riksdagsledamoten Mats Wiking. Tillsammans med Ulrika Jörgensen (M) bjuder han idag in till ett lunchseminarium om socker, där Kostfondens grundare Ann Fernholm ska delta tillsammans med Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa, GIH, och Susanna Almström, Hälsofrämjandet, som bland annat driver projektet En sockersmart skola.

I samband med seminariet lämnar Kostfonden över en rapport: Ett sockersmart Sverige: Hur minskar vi den skadliga överkonsumtionen av socker? Baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer uppmanar vi riksdagen att införa ett nytt nationellt mål: att sockerförbrukningen i Sverige ska minskas till maximalt 25 kg socker per person och år, vilket är ungefär 15 kg mindre än vad vi förbrukar idag. Dessutom föreslår vi:

 • att mängden tillsatt socker ska anges på livsmedel
 • att kostråden kring socker ska följas i alla offentliga måltider
 • skatt på söt dryck och godis, subventionering av grönsaker
 • en översyn av förpackningsstorleken på söt dryck och godis
 • en reglering av marknadsföringen av sötsaker mot barn
 • avsättning av medel för informationskampanjer kring socker
 • forskning som utreder kunskapsluckor kring sockrets hälsoeffekter

Se seminariet i sin helhet här: https://www.facebook.com/SiFyrbodal/

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivareföretagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på FacebookInstagram eller Twitter. Varmt tack!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Karl Göran Franzen skriver:

  Varför införs en socker skatt när det är skatt på allt annat

 2. Hans Collinder skriver:

  “Enligt rapporten Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet(2017) från Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, är skatter och subventioner ett effektivt sätt att påverka konsumtionsmönster och matvanor. Studier från höginkomstländer visar att en prisökning på godis leder till en ökad konsumtion av frukt och grönt. För bästa effekt ska skatt och subventioner, enligt rapporten, ligga på 10–15 procent, och användas i kombination. Det vetenskapliga underlaget visar att hushåll med låg inkomst är mer känsliga för prisändringar, och att subventioner och ekonomiska incitament för hälsosam mat är effektiva oavsett socioekonomisk grupp.”

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.