fbpx Print

Ugnsbakad rödkål med butternutpumpa, äpple och falafel

Scale

Ingredienser

1 medelstort rödkålshuvud

1 liten butternutpumpa

2 dl röd quinoa, okokt

1 äpple

100 g gröna blad krasse

Ugnsbakad falafel:

450 g förkokta vita bönor

1 dl solrosfrön, gärna rostade

2 dl valfria färska örter

1 dl durramjöl (quinoa-, bovete- eller havremjöl går lika bra)

1/2 tsk salt

2 msk kallpressad olivolja

2 nypor svartpeppar

1 dl sesamfrön (att rulla i)

Instruktioner

Vi börjar med falafeln! Värm ugnen till 150°C. Mixa vita bönor, solrosfrön, örter, mjöl, olja, salt och peppar till en bitig smet (solrosfröna ska inte vara helt borta). Känns den för torr kan du ha i lite vatten, men annars ställer du undan smeten och låter den vila i 20 minuter innan du rullar dina falafelbollar.  Forma ungefär 20 falafelbollar och rulla dem i sesamfrön innan du lägger dem på en oljad plåt. Baka i ugnen i ca 30-35 minuter tills de är lätt krispiga på utsidan.

Dags för rödkål! Ta bort en bit av stocken från kålhuvudet och dela sedan resten i stora bitar. Pensla med lite olivolja och lägg på en plåt. Ta bort kanterna från butternutpumpan och dela hela pumpan först längs långsidan, och sedan respektive halva rakt av på bredden. Skär försiktigt bort skalet med en vass kniv, rensa bort kärnor och trådar, och dela till sist pumpan i små kuber. Ringla över lite olivolja och lägg kuberna på plåten tillsammans med rödkålen. Baka butternutpumpan och rödkålen i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills de är lagom mjuka och gyllene.

Under tiden du väntar kokar du quinoan enligt instruktionen på förpackningen. Passa också på att skiva äpplet i tunna skivor. Använd gärna en mandolin! Blanda rödkål, butternutpumpa, quinoa, äpple och gröna blad på en stor tallrik. Servera med falafel och varför inte en röra av något slag? Eller kanske avokado och en god olivolja? Dekorera med krasse!

Anteckningar

TIPS!

Om du har en varmluftsugn kan du baka både falafel, pumpa och rödkål samtidigt. Sänk i sådana fall temperaturen till 125°C.