Vi har gjort ett gentest! – Food Pharmacy

Podd

Post image

Vi har gjort ett gentest!

I veckans poddavsnitt (#76) pratar vi kolesterol och äggulor, men vi berättar också att vi har gjort något så spännande som ett gentest. Marknaden för gentester har vuxit enormt och testerna kan kosta allt från några hundralappar till många tusentals kronor. Det har framförts mycket kritik mot gentester och då inte mot själva tekniken bakom testerna utan mot marknadsföringen. Viktigt att förstå är att de gentester som säljs till konsumenter idag visar sannolikheter och att de endast analyserar en bråkdel av den variation som människans totalt 20 000 gener uppvisar.

Idag är dna-analyser värdefulla inom t.ex. forskning om sjukdomar och för utveckling av nya mediciner. Inom sjukvården är de dessutom viktiga verktyg för diagnos och behandling av olika sjukdomstillstånd. De används för att ge svar på specifika kliniska frågeställningar, och vid exempelvis genetisk rådgivning vid ärftliga sjukdomar.

Vi testade ett selektivt urval av gener som är kända för att öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Utöver gentestet, som tas genom att snurra runt en bomullstops i munnen, tog vi ett blodprov för att mäta status på kolesterolvärden och blodtryck. Våra gener var (surprise surprise!) olika, och baserat på sannolikheten för att utveckla olika tillstånd gick vi sedan igenom med vår läkare, Rebecka, om hur vi via vår livsstil kan skapa de bästa förutsättningarna för att minimera risken för hjärt-kärlsjukdom. Så intressant!

I april kommer vi att intervjua Rebecka i podden och vi välkomnar därför alla som, liksom vi, är nyfikna på att veta mer om gentester att mejla sina frågor till info@foodpharmacy.se. Märk mejlet ”Fråga till Rebecka” och skicka in senast den 9 april.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.