fbpx

Soki Choi

Post image

En hyllning till naturens intelligens

Häromdagen tårades mina ljusovana ögon av att vårsolen äntligen tittade fram efter en lång mörk vinter. För trots att jag kickade igång året med ett meditativt hälsoretreat vid havet har mörkrets krafter tärt extra hårt på mig i år. Men inget består och naturen har sin gång. Därför är det med öppna armar som jag tacksamt välkomnar den gröna och livsbejakande våren som naturen nu försiktigt krystar fram. 

Även om min debutbok Kimchi och Kombucha kan och bör läsas på många olika sätt (beroende på vilka glasögon som just du har) så utgör boken framför allt en personlig hyllning till naturens intelligens och samtidigt en allvarlig väckarklocka till oss människor. För med facit i hand är det uppenbart att vi homo sapiens i vår brutala framfart på jorden inte har förvaltat naturens intelligens särskilt väl. Att moder jord med full kraft slår tillbaka nu med alltifrån klimatkris till hälsokris bekräftar egentligen bara en sak: vi har förolämpat naturens inneboende intelligens länge nog, vilket vi betalar ett högt pris för, nämligen kroniska sjukdomar och psykisk ohälsa av epidemiska mått. 

I vår glupska jakt på ständigt ökat materiellt välstånd och artificiell intelligens uppe i molnen, så är det bara att krasst konstatera att systemhälsan anno 2019 på alla nivåer har blivit lidande: jorden mår inte bra, samhället mår inte bra och vi människor mår inte bra. Inte nog med det: våra organismer i våra tarmar mår inte bra. Vi har nämligen inte bara varit oerhört framgångsrika med att utrota växter, djur och andra levande ekosystem utanför våra kroppar. Vi har även varit duktiga på att utrota livsviktiga bakterier och ekosystem innanför våra kroppar. Lite trist med tanke på att det snabbt växande berget av studier samstämmigt pekar på att bakterierna i våra tarmar verkar ha en avgörande roll för vår hälsa och hur vi mår. 

Med det sagt gläder det mig att både Sydkorea och Japan trots modernisering och ekonomisk framgång lyckats mota flera osunda influenser från väst och bevarat en mångtusenårig kultur präglad av växtbaserad och fermenterad mat. Det är naturlig mat fullproppad med massa bakterier och fibrer, som verkar belöna de båda länderna med längst levda liv i världen. Och om någon ännu inte har förstått att det är dags att byta ut McDonalds och Coca-Cola mot kimchi och kombucha, så säger jag bara en sak: titta på presidenten i det stora landet västerut, så hoppas jag att fler inser att det är hög tid att blicka österut för inspiration till en friskare framtid ;). Och faktum är att jag vet att mitt fina Bonnier-team hårdbevakar Sydkorea för att hämta inspiration till hälsotrender från Öst. Helt rätt med tanke på att även K-pop och K-beauty håller på att ta över populärkulturen just nu.

Lite kuriosa: visste ni till exempel att K-pop pojkbandet BTS jämförs med Beatles och att deras album är det första på icke-engelskt språk som toppat Bill Board listan? Dessutom satte de nyligen nytt rekord på YouTube med 45 miljoner klicks på mindre än 24 timmar? Det vittnar om att nya tider är på gång inspirerad av Sydkorea. Det inger hopp om ljusare och friskare framtid. Så gör som jag och Bonnier: blicka österut! 

Ta reda på vad Soki Choi gör när hon inte skriver för oss på Food Pharmacy här, följ henne på www.sokichoi.com eller klicka hem hennes senaste bok (rekommenderas varmt) ”Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” här. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.