fbpx Print

Färska vårrullar med krispiga grönsaker, rökt tofu och världsgoda dippsåser

Scale

Ingredienser

Här är ett förslag:
1 gurka

2 morötter

1 rödbeta

1 knippe rädisor

1 ekologisk paprika

1 avokado

1 näve böngroddar

1 näve solrosskott

1 kruka finbladig grönkål eller svartkål (alt. 2 nävar hackad färsk grönkål)

150 gram shiitake eller annan matsvamp

1 tsk kallpressad rapsolja

250 gram ekologisk fast rökt tofu

Jordnötssås med ingefära:

1 dl crunchy jordnötssmör

1 tsk färsk ingefära, riven

2 msk tamari (glutenfri sojasås med en ännu djupare smak)

1 msk äppelcidervinäger

1 1/2 dl vatten

salt och nymalen svartpeppar

Mangosås med cayenne:

150 gram fryst mango, tinad

1 msk äppelcidervinäger

1 krm cayennepeppar

2 msk vatten

1 näve färsk koriander, finhackad

salt

Till servering:

812 rispapper

färsk koriander och/eller mynta

Instruktioner

Börja med tofun! Skär i skivor, lägg på en ugnsplåt och värm i ugnen på 150°C medan du hackar upp grönsakerna och förbereder såserna.

Skär alla grönsaker i tunna skivor eller stavar. Massera grönkålen med oljan tills den blir mjuk och glansig. Borsta och fräs svampen i lite vatten tills den mjuknar. Salta och peppra lätt. Mixa ihop ingredienserna till de olika dippsåserna och smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lösare dippsåser tillsätter du lite vatten.

Dags att rulla vårrullar! Koka upp vatten, låt svalna ett par minuter och häll sedan upp i en pajform eller i en stekpanna med minst samma diameter som dina rispapper. Blötlägg ett rispapper i taget i ca 30 sekunder, tills det mjuknat. Lägg upp rispappret på en tallrik och fyll med grönsaker, tofu och örter (placera allt längst ner på pappret). Vik upp underdelen över din fyllning, vik in båda sidorna och rulla sedan ihop till en rulle.

Servera tillsammans med dippsås!