Munnen är kroppens spegel – Food Pharmacy

Podd

Post image

Munnen är kroppens spegel

I dagens poddavsnitt (#82) tar Mia med Lina på ett smakäventyr bland bountys, nutella, majonnäs och läsk. Lina som har en tandläkartid direkt efter poddinspelningen börjar oroa sig för att det ska fastna chokladrester mellan tänderna vilket leder ämnet in på alla de miljontals bakterier som lever på och inuti oss.

Visste du att munnen är ett helt eget litet ekosystem där det kryllar av bakterier? Våra läppar, vår tunga och våra kinder är de näst mest bakterievänliga zonerna i människan efter magen och en viktig inkörsport till resten av vår kropp. Många forskare menar till och med att munnen är kroppens spegel och det finns studier som visar på samband mellan vår munhälsa och vår allmänhälsa.

När det kommer till förebyggande vård av våra tänder vet de flesta att det kan vara en god idé att borsta tänderna, ta tandtråd och besöka tandläkare och tandhygienist. Men vi kan faktiskt också äta mat som boostar våra goda bakterier, och skära ner på det som boostar de elaka bakterierna. Våra goda bakterier mumsar helst på växtbaserad mat som är fylld av fibrer och de onda bakterierna gillar socker.

När vi var små lärde vi oss att det var viktigt att borsta tänderna annars kunde elaka bakterier ställa till det i munnen. Rätt lustigt ändå att vi inte tänkte på att det som kommer in i munnen och matar våra tandtroll sedan fortsätter ner i resten av kroppen. Tandborsten kan kanske till viss del hjälpa våra tänder, men tyvärr finns det ju ingen “kroppsborste” som kan sopa rent i tarmen. Än så länge, i alla fall.

Trevlig lyssning!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.