fbpx

Karolinska Institutet

Post image

Tvillingar – ett viktigt epigenetiskt verktyg


En viktig del av mitt arbete är att noggrant planera mina studier så att vi faktiskt mäter det vi vill mäta, och inget annat. Låter kanske straight forward, men det är inte helt lätt.

Som epigenetiker studerar jag miljöns påverkan på genomet (läs mer om det här). Det som gör det hela svårt är att vårt epigenom inte är statiskt, utan konstant utsatt för förändringar från vår omgivning. Om man till exempel upptäcker en epigenetisk skillnad mellan sjuka och friska personer så kan man inte säga om den skillnad man ser är orsaken till sjukdomen, eller snarare en konsekvens av den. För i de allra flesta fall studerar man personer som redan är sjuka. Och för att göra det hela ännu mer komplicerat så är de flesta sjukdomar resulatet av både arv och miljö.

Men hur ska man då göra för att kringå detta? Det finns lite olika sätt att designa en studie för att filtera bort bruset av oönskade signaler, och klura ut vad som är orsak och verkan. Ett sätt att sortera bort bruset från våra gener och bara studera miljöpåverkan är att använda sig av tvillingar. Enäggstvillingar har samma arvsmassa och till viss del gemensam omgivningsmiljö, men kommer ju äldre de blir att få en mer och mer skild levnadsmiljö och skilda vanor. Och det är detta vi drar nytta av när vi studerar tvillingpar där bara den ena tvillingen har drabbats av en viss sjukdom.

I en av våra studier studerade vi epigenetiska förändringar och reumatisk sjukdom med hjälp av just enäggstvillingar från Svenska Tvillingregistret. Och för att ta reda på mer om uppkomsten av sjukdomen, och inte bara verkan, studerade vi även ”friska” tvillingar som ännu inte drabbats av reumatism, men som troligen kommer att utveckla sjukdomen då de har en viss typ av antikroppar i sitt blod som är associerade med just reumatism (antikroppar mot ACPA).

Med detta upplägg lyckades vi identifiera metyleringsskillnader som inte var beroende av genernas inblanding. Men varför vill man göra detta? Jo, i de allra flesta studier som undersöker reumatism poppar en viss grupp gener upp, de så kallade HLA-generna. Dessa gener kodar för proteiner som hjälper vårt immunsystem att tala om vad som är kroppseget eller kroppsfrämmande. 

HLA-generna är på ett eller annat sätt inblandade i reumatism, och även i många andra autoimmuna sjukdomar. Men med hjälp av enäggstvillingar kunde vi identifera andra inblandade gener utöver HLA-generna. Genen PCDHB14 visade sig vara annorlunda metylerad hos både de ”friska” tvillingarna med ACPA-antikroppar i sitt blod och de sjuka tvillingarna, vilket tyder på att denna gen är med i själva utvecklandet av sjukdomen. 

PCDHB14 tillhör en stor komplex genfamilj som främst uttrycks i hjärnan och som har rapporterats vara involverad, precis som HLA-generna, i att känna av vad som är eget och kroppsfrämmande. Intressant! I nämnd studie kunde vi inte peka ut vilken eller vilka miljöriskfaktorer som eventuellt skulle kunna ligga bakom utvecklandet av sjukdomen, men vi fick kunskap om vilka biologiska system som kunde vara inblandade i reumatism. En pusselbit i taget!

I en annan studie fokuserade vi istället på en av de vanligaste riskfaktorerna för många autoimmuna sjukdomar, nämligen rökning. Vi ville undersöka hur rökning påverkade MS-patienter och tittade då på rökare, föredetta rökare och MS-patienter som aldrig rökt. Men det berättar jag mer om i mitt nästa inlägg här på foodpharmacy.se. 

Louise Sjöholm har en grundutbildning i molekylärbiologi och en doktorsexamen i depressionsgenetik från Karolinska Institutet. Sedan sju år tillbaka jobbar hon som epigenetiker och forskar kring mag-tarmkanalens roll i autoimmuna sjukdomar, alltså sjukdomar där kroppens immunförsvar angriper den egna vävnaden. Hon är även intresserad av att förstå  bakteriernas epigenetik och dess koppling till hälsa och sjukdom. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.