Grötpulver för små näringsjägare – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Podd, Recept

Post image
fav

Grötpulver för små näringsjägare

fav

I veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden (#88) fortsätter världens första Food Pharmacy-bebis, Eira, sin smakresa tillsammans med podd-pappa Sebbe och barnmatsexperten Ann Fernholm (missade du del 1 lyssnar du på avsnitt #79 här och läser om det här). Eira som nu är sex månader gammal lämnar puréerna hemma och får prova hela bitar mat, samtidigt som Sebbe och Ann pratar tuggträning, konsistenser, 2:3-metoden, grötpulver och järn.

I förbifarten nämns Eiras vitlöksstarka favoritsoppa med broccoli och den järnspetsade havregröt som hennes snälla föräldrar serverar varm eller kall tillsammans med en klick aprikospuré. Broccolisoppan slänger Sebbe ihop på känsla men den innehåller alltid gul lök, några broccolihuvuden, en skvätt vatten, en burk kokosmjölk, basilika, obeskrivliga mängder vitlök och beroende på åldern på den som ska äta soppan även lite salt och lantbuljong. 

Receptet på Eiras havregröt med aprikospuré är mer exakt men vansinnigt enkelt. 

Grötpulver för små näringsjägare
1 dl havregryn
1 paltbröd

Mixa havregryn och paltbröd (finns i vanliga mataffärer) till ett pulver i en blender, förslagsvis den här. Enklast är naturligtvis om du förbereder en större sats på en gång med lika många deciliter havregryn som antal paltbröd, och förvarar det färdiga pulvret i en burk med lock. Rör ihop valfri mängd grötpulver med dubbla mängden vatten och koka på svag värme till en slät gröt.  

Aprikospuré
torkade aprikoser
vatten

Lägg aprikoserna i en skål, täck med vatten och låt ligga ett par timmar. Häll av vattnet i en skål och mixa sedan aprikoserna till en slät puré med hjälp av matberedartillbehöret till din MaxoMixx stavmixer (alternativt en high speed blender, en matberedare eller en vanlig stavmixer). Tillsätt lite av det avhällda aprikosvattnet för en lösare konsistens. Häll i isbitsform och förvara i frysen. 

Servera gröten ljummen tillsammans med en klick aprikospuré, eller frys in en färdig blandning av gröt och puré som du serverar kall. Perfekt på resan eller en varm sommardag. Tänk på att aprikospurén blir väldigt söt. En liten klick räcker långt!

In och lyssna bums! Och svaret på frågan vi vet att du kommer ställa är: Ja. Eira, Sebbe och Ann kommer naturligtvis tillbaka till podden om några månader för att fortsätta smakresan genom barnmatsdjungeln. Hopp och lek till dess!

Print

Grötpulver för små näringsjägare

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 portion 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl havregryn

1 paltbröd

Instruktioner

Mixa havregryn och paltbröd (finns i vanliga mataffärer) till ett pulver i en blender. Enklast är naturligtvis om du förbereder en större sats på en gång med lika många deciliter havregryn som antal paltbröd, och förvarar det färdiga pulvret i en burk med lock. Rör ihop valfri mängd grötpulver med dubbla mängden vatten och koka på svag värme till en slät gröt.  

Anteckningar

TIPS!

Toppa med aprikospuré

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.