Grötpulver för små näringsjägare – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Podd, Recept

Post image
fav

Grötpulver för små näringsjägare

fav

I veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden (#88) fortsätter världens första Food Pharmacy-bebis, Eira, sin smakresa tillsammans med podd-pappa Sebbe och barnmatsexperten Ann Fernholm (missade du del 1 lyssnar du på avsnitt #79 här och läser om det här). Eira som nu är sex månader gammal lämnar puréerna hemma och får prova hela bitar mat, samtidigt som Sebbe och Ann pratar tuggträning, konsistenser, 2:3-metoden, grötpulver och järn.

I förbifarten nämns Eiras vitlöksstarka favoritsoppa med broccoli och den järnspetsade havregröt som hennes snälla föräldrar serverar varm eller kall tillsammans med en klick aprikospuré. Broccolisoppan slänger Sebbe ihop på känsla men den innehåller alltid gul lök, några broccolihuvuden, en skvätt vatten, en burk kokosmjölk, basilika, obeskrivliga mängder vitlök och beroende på åldern på den som ska äta soppan även lite salt och lantbuljong. 

Receptet på Eiras havregröt med aprikospuré är mer exakt men vansinnigt enkelt. 

Grötpulver för små näringsjägare
1 dl havregryn
1 paltbröd

Mixa havregryn och paltbröd (finns i vanliga mataffärer) till ett pulver i en blender, förslagsvis den här. Enklast är naturligtvis om du förbereder en större sats på en gång med lika många deciliter havregryn som antal paltbröd, och förvarar det färdiga pulvret i en burk med lock. Rör ihop valfri mängd grötpulver med dubbla mängden vatten och koka på svag värme till en slät gröt.  

Aprikospuré
torkade aprikoser
vatten

Lägg aprikoserna i en skål, täck med vatten och låt ligga ett par timmar. Häll av vattnet i en skål och mixa sedan aprikoserna till en slät puré med hjälp av matberedartillbehöret till din MaxoMixx stavmixer (alternativt en high speed blender, en matberedare eller en vanlig stavmixer). Tillsätt lite av det avhällda aprikosvattnet för en lösare konsistens. Häll i isbitsform och förvara i frysen. 

Servera gröten ljummen tillsammans med en klick aprikospuré, eller frys in en färdig blandning av gröt och puré som du serverar kall. Perfekt på resan eller en varm sommardag. Tänk på att aprikospurén blir väldigt söt. En liten klick räcker långt!

In och lyssna bums! Och svaret på frågan vi vet att du kommer ställa är: Ja. Eira, Sebbe och Ann kommer naturligtvis tillbaka till podden om några månader för att fortsätta smakresan genom barnmatsdjungeln. Hopp och lek till dess!

Print

Grötpulver för små näringsjägare

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 1 portion 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl havregryn

1 paltbröd

Instruktioner

Mixa havregryn och paltbröd (finns i vanliga mataffärer) till ett pulver i en blender. Enklast är naturligtvis om du förbereder en större sats på en gång med lika många deciliter havregryn som antal paltbröd, och förvarar det färdiga pulvret i en burk med lock. Rör ihop valfri mängd grötpulver med dubbla mängden vatten och koka på svag värme till en slät gröt.  

Anteckningar

TIPS!

Toppa med aprikospuré

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. EmmaStina Wallberg skriver:

  Hur mycket är :
  1 paltbröd.
  Det finns ju i olika storlekar.

  Kan ni inte skriva hur mycket mixat paltbröd man ska ha istället?
  (Kanske är beskrivet i podden, men minns inte isåfall)

  // stressad småbarnsmor

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ett mixat paltbröd av den storleken vi har använt blir ca 1 msk pulver. Lycka till!

 2. Hej! Brukar göra hemmgjord gröt enligt ert recept, men undrar hur mkt järn blir det i denna gröt? Vill kunna jämföra med köpegröt, tar starkt emot att köpa färdigt men konstigt nog rekommenderas det överallt för sitt höga järn- och mineral/vitamin innehåll, kan bara inte tro att den skulle vara nyttigare än hemmagjord.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Emilia! I en (1) rågad tsk krossat paltbröd är det ungefär 1 milligram järn. Hur mycket järn det blir i en portion gröt beror naturligtvis på hur stor portion gröt som barnet äter. Eiras gröt brukar oftast baseras på 0,5 dl pulver enligt receptet i inlägget och i den mängden finns ca 0,75 msk paltbrödspulver. Utöver det finns en del järn i havregryn. Mitt tips är att du läser mer om järn och bebisar i Ann Fernholms bok Smakäventyret. /Katja på Food Pharmacy

 3. Hej!
  Jag såg att paltbröd innehåller mjöl av råg och vete. Är det inte så att bebisar helst ska undvika gluten deras första halvår? Eller är mängden gluten så liten att det inte spelar någon större roll? Vill gärna göra egen gröt till min bebis men är rädd att hon ska utveckla glutenintolerans…

 4. Ann Fernholm skriver:

  Hej Amanda,

  Du behöver inte ha något extra järn i bebismat under det första halvåret. Gör du gröten på havregryn, så finns det järn i havregrynen också.

  Sedan blir det som du skriver relativt lite gluten, om man jämför med exempelvis vitt bröd eller pasta som ju många bebisar äter. Förr kunde det också finnas en hel del gluten i välling och pulvergröt. Det behövs mer forskning innan man kan slå fast hur man bäst undviker glutenintolerans, men den senaste forskningen tyder på att ju mer gluten du ger, desto större risk.

  Det står mycket mera om detta i “Stora boken om barn och mat”.

 5. Hej! Kan ni inte lämna till det paltbröd ni använder? Är helt novis vad gäller paltbröd så tar så gärna emot tipset!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vår kollega Anna använder detta till sin ettårings gröt: https://www.mjalloms.se/sv/sortiment/klassisk/paltbrod

 6. Hej! Ni som har stor kunskap inom kost. Kan ni inte göra en variant utan paltbröd (vill helst få en gröt utan blod i), där ni specar järninnehåll osv på ex pumpakärnor?

 7. Lotta skriver:

  Hej! Många andra recept på paltgröt innehåller även rapsolja då det sägs innehålla bra fetter och omega-3. Vad säger ni om rapsolja eller vanligt smör generellt till bebis? Vad föredrar ni och hur mycket ska man tänka på att tillsätta det i bebismaten?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja små barn behöver fett, så det är absolut en bra idé att tillsätta även en skvätt kallpressad rapsolja eller en klick smör.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.