Probiotika kan minska behovet av antibiotika – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Probiotika kan minska behovet av antibiotika

Probiotika har sedan länge en given plats i vår morgonrutin. Enkelt förklarat är probiotika tillskott av goda bakterier, och kort sagt mumsfillibabba för tarmfloran. Att vår tarm tackar och bockar för probiotikan råder det inga tvivel om, men nu visar forskning att den har fler fördelar än vi kunde drömma om: tillskott av probiotika kan minska användningen av antibiotika.

Antibiotikaresistens är ett växande folkhälsoproblem och trots en ökad medvetenhet skrivs det fortfarande ut alldeles för mycket antibiotika runt om i världen. Men enligt en ny studie, publicerad i European Journal of Public Health, kan regelbunden användning av probiotika hos spädbarn och barn avsevärt minska behovet av antibiotikabehandling under barndomen. Resultaten kan i framtiden bidra till att mildra ökningen av antibiotikaresistens. Wow!

Studien är en sammanställning av 17 tidigare publicerade undersökningar som bedömer effekten av olika typer av probiotika på vanligt förekommande infektionssjukdomar i luftvägarna och i matsmältningsorganen. Sammanställningen visar att barn som åt probiotika dagligen löpte 29% lägre risk för behov av antibiotika under barndomen, jämfört med de barn som fick placebo. Vid en granskning av enbart fem studier, de med högst kvalitet, steg andelen upp till 53%.

Exakt hur det hänger ihop vet forskarna inte än, men eftersom 75% av vårt immunförsvar finns i tarmen är det troligt att konsumtion av goda bakterier leder till att immunförsvaret stärks och blir mer motståndskraftigt. Men innan det är möjligt att ge några exakta rekommendationer på området krävs uppföljningsstudier. 

Heja probiotika!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej! Vilken sort rekommenderas för bebisar enligt denna studie och från vilken ålder? 😍

 2. Tips på probiotika till spädbarn och lite äldre barn?

 3. Janette skriver:

  Emma, jag ger kombucha till min 5-åring. Hon älskar att dricka det som det är men annars kan man ju blanda i den i allt (smoothies, vatten, yoghurten, dressingen, marinera den i apelsinbitar osv.)
  Vet ej huruvida det finns riktlinjer för kombucha till bebisar dock.

 4. Malin skriver:

  Hej jag har ätit probiotika i snart ett år efter att ha lyssnat på alla era podavsnitt. Det började med att en kompis tippsde om er 1a bok och sedan har det bara fortsatt. Jag har IgA och Igg2-subbklasbrister i blodet samt SLE. Nu när jag äter mer grönt, probiotika och är allmänt mer sund så har antalet allvarliga infektioner som kräver sjukhusvård minskat. Från fem gå gger per år till 1. Jag har börjat jobba heltid från 80% till 100%. Jag är så tacksam för att ni gör detta jobb. Jag mediterar inte, men jag ber dagligen och det funkar fint för mig. Glad midsommar 😊

 5. Malin skriver:

  Jag har kört Sempers magdroppar vid spädbarnsåldern och sedan en kapsel Helhetshälsas Probioplex per dag när barnet började äta mat (häller ut kapseln i gröten och blandar).

 6. Mia R Götselius skriver:

  Hej! Jag har läst att tillförsel av probiotica kan skydda skelettet hos äldre kvinnor. Studien är utförd på Sahlgrenska US i Mölndal en dubbelblind,randomiserad -som visar att man kan halvera den ålderberoende benförlusten hos äldre kvinnor -med hjälp av mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri. Finns det någon produkt på marknaden som innehåller ovanstående bakterie. Kan man köpa den på något annat sätt? Behöver hjälp eftersom jag har sjukdomen och lider av svåra smärtor, efter att jag minskat 6 cm i längd trots behandlad osteoporos.

  Mia G

 7. Ulrica skriver:

  Hej Mia!

  Jag hittade en som heter BioGaia ProTectis, som innehåller bakterier ur stammen Lactobacillus reuteri. Hoppas den kan hjälpa dig!

  Ulrica

 8. Marie Litholm skriver:

  Hej Mia
  Intressant studie. Den ska jag kolla upp.
  Jag vet att Forever Living har en Active Pro-B som innehåller flera olika stammar av bakterier, bl. a. Lactobacillus reuteri. Sök på hemsidan för mer info och för att hitta en återförsäljare nära dig.
  / Marie

 9. Mia R Götselius skriver:

  Hej Ulrica! Tack för svaret, men tyvärr känner jag inte till produkten (!) Lite mera information om vad slags Product Bio Gaia ProTectis är tex (yoghurt?) och var jag hittar den vore stor hjälp på vägen.
  Med vänlig hälsning Mia

 10. Sanna skriver:

  Hej Mia!
  Bio gaia protectis verkar vara i tablettform och finnas på olika apotek. Prova att googla så hittar du närmaste och lättaste stället att får tag i det 😊

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.