fbpx Print

Tofu scramble med ångade rotsaker, grön ärthummus, sallad och mandeldressing

Scale

Ingredienser

500 gram fast ekologisk naturell tofu

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk malen gurkmeja

1 msk näringsjäst / b-jäst

2 msk valfri osötad plantdryck (exempelvis soja eller havre)

1 näve färsk persilja, hackad

salt och nymalen svartpeppar

Grön ärthummus:

250 gram frysta gröna ärtor, tinade

1 vitlöksklyfta, finriven

1 msk ljus tahini

1 stor näve färska örter

1/21 tsk malen spiskummin

1 msk äppelcidervinäger

salt och nymalen svartpeppar

Mandeldressing:

1/2 dl mandelsmör

1 dl vatten

1 tsk äppelcidervinäger

1/2 tsk ingefära, riven

salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

blandsallad

krasse

fröknäcke

Så här gör du

Skala och skär löken i båtar, och skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i en skvätt vatten tills de mjuknar. Häll av tofun och smula ner i stekpannan, och fräs under omrörning på medelvärme tills allt blir varmt. Vänd ner gurkmeja, näringsjäst och din valfria plantdryck och fräs i ytterligare ett par minuter under omrörning, tills allt får en härlig färg och tofun en lätt yta. Ta bort från plattan och vänd ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Skrubba rotsakerna och skär i mindre bitar. Ånga i ca 5-7 minuter, tills de mjuknat men fortfarande har en inre kärna. Mixa ihop ingredienserna till ärtröran i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Mixa ihop ingredienserna till mandeldressingen tills den blir krämig. Tillsätt mer vatten för en lösare dressing. Smaka av med salt och peppar.

Fördela tofu scramblen och rotsakerna i fyra skålar. Toppa med grön ärthummus, blandsallad och krasse, och ringla över mandeldressing. Servera gärna med ett fröknäcke eller en bit rågbröd vid sidan av. Smaklig spis!