FrÄn Nickel till godishink

PÄ mÄnga sÀtt Àr hÀlsan i Sverige god jÀmfört med vÄra europeiska grannar. Vi har fortfarande en relativt god förvÀntad livslÀngd, och har historiskt sett nÄgorlunda framgÄngsrikt bekÀmpat spriten och rökningen. Dessutom har vi fortfarande en sjukvÄrd i vÀrldsklass, som pÄ mÄnga sÀtt Àr juvelen i den svenska vÀlfÀrden, Àven om den visar tydliga tecken till att börja gÄ pÄ knÀna.
Men folkhÀlsan befinner sig i konstant rörelse, nya utmaningar dyker upp nÀr de gamla försvinner. Vi har inte lÀngre rÄd att blunda för ett antal olika ohÀlsofaktorer som borde ÄtgÀrdats för lÀnge sedan, t ex en sjunkande medellivslÀngd för individer med lÄg utbildning (varför detta inte diskuteras mer i media och inom politiken begriper jag inte). Maten och det vi Àter Àr naturligtvis en av de mest slÄende exempel vi har pÄ en utveckling som gÄtt Ät helt fel hÄll.
NÀr jag var liten pÄ 70-talet sÄ delade jag och mina syskon upp lÀsken pÄ julafton med tumstock för att det skulle bli rÀttvist, och pÄ bio kunde man lyxa till det med en Nickel eller tablettask frÄn automaten. Numera ser det som bekant inte ut sÄ lÀngre. Det tÄlmodiga kioskbitrÀdet, som med tÄng fyllde de prickiga godispÄsarna Àr försvunnet sedan lÀnge. Nu har barnen egna skopor som de fyller pÄsarna med, dÀr ett hekto inte ens rÀcker för att tÀcka botten pÄ pÄsen.
Eftersom mÄnga av vÄra smakpreferenser och andra hÀlsofaktorer som tarmfloran grundlÀggs i barndomen Àr det extremt viktigt att vi hjÀlper alla barn att Àta nÀringsrik och nyttig mat. Jag har svÄrt att tÀnka mig bÀttre samhÀllsinvesteringar Àn att satsa pÄ barnens hÀlsa och livsstil.
Eftersom mat- och sockerindustrin till synes Ă€r helt oförmögen till sjĂ€lvreglering, sĂ„ Ă€r det upp till oss konsumenter att sluta köpa deras produkter, men ocksĂ„ till vĂ„ra politiker att visa att de vill göra det lĂ€ttare för mĂ€nniskor att leva mer hĂ€lsosamt. Ăr det t ex rimligt att vi har samma moms pĂ„ godiset och lĂ€sken, som pĂ„ frukt och grönt? HĂ€r kan vi faktiskt lĂ€ra oss nĂ„got av det folkhĂ€lsoarbete som gjordes för att minska alkoholintaget och rökandet.
Den vanligaste invĂ€ndningen mot statlig involvering brukar vara av karaktĂ€ren nanny-state, och det kan jag till viss del förstĂ„. Vi ska inte ha en stat som detaljstyr vad vi Ă€ter, och mĂ€nniskor mĂ„ste ta eget ansvar naturligtvis. Men varför inte göra det lite lĂ€ttare? Ăvervikt/fetma och dess hĂ€lsomĂ€ssiga konsekvenser berĂ€knas kosta 70 miljarder per Ă„r, sĂ„ det Ă€r inga smĂ„pengar vi pratar om.
Vi ska ocksÄ tÀnka pÄ att förekomsten av fetma har tredubblats de senaste 40-50 Ären, samtidigt som typ-2 diabetes blivit fyra gÄnger vanligare, vilket sammanfaller vÀldigt vÀl med den gradvisa invasionen av processad och nÀringsfattig skrÀpmat. Och det finns nu mer och mer forskning som talar för att kvaliteten pÄ det vi Àter spelar en betydande roll Àven nÀr det gÀller vÄr mentala hÀlsa, sannolikt Àven för vÄra barn. Och vad kan vara viktigare Àn att vÄra barn mÄr bra, och ges en optimal start i livet? Absolut ingenting.
För dig som vill lÀsa mer:
Juul F, Hemmingsson E. Trends in consumption of ultra-processed foods and obesity in Sweden between 1960 and 2010. Public Health Nutr. 2015 Dec;18(17):3096-107.
Opie RS, Itsiopoulos C, Parletta N, Sanchez-Villegas A, Akbaraly TN, Ruusunen A, Jacka FN. Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutr Neurosci. 2017 Apr;20(3):161-171.
Rico-CampĂ A, MartĂnez-GonzĂĄlez MA, Alvarez-Alvarez I, Mendonça RD, de la Fuente-Arrillaga C, GĂłmez-Donoso C, Bes-Rastrollo M. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ. 2019 May 29;365:l1949.E
Detta Àr ett gÀstinlÀgg. Eventuella Äsikter som uttrycks Àr skribentens egna.