FrĂ„n Nickel till godishink – Food Pharmacy

Erik Hemmingsson

Post image

FrÄn Nickel till godishink

PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r hĂ€lsan i Sverige god jĂ€mfört med vĂ„ra europeiska grannar. Vi har fortfarande en relativt god förvĂ€ntad livslĂ€ngd, och har historiskt sett nĂ„gorlunda framgĂ„ngsrikt bekĂ€mpat spriten och rökningen. Dessutom har vi fortfarande en sjukvĂ„rd i vĂ€rldsklass, som pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r juvelen i den svenska vĂ€lfĂ€rden, Ă€ven om den visar tydliga tecken till att börja gĂ„ pĂ„ knĂ€na. 

Men folkhĂ€lsan befinner sig i konstant rörelse, nya utmaningar dyker upp nĂ€r de gamla försvinner. Vi har inte lĂ€ngre rĂ„d att blunda för ett antal olika ohĂ€lsofaktorer som borde Ă„tgĂ€rdats för lĂ€nge sedan, t ex en sjunkande medellivslĂ€ngd för individer med lĂ„g utbildning (varför detta inte diskuteras mer i media och inom politiken begriper jag inte). Maten och det vi Ă€ter Ă€r naturligtvis en av de mest slĂ„ende exempel vi har pĂ„ en utveckling som gĂ„tt Ă„t helt fel hĂ„ll. 

NĂ€r jag var liten pĂ„ 70-talet sĂ„ delade jag och mina syskon upp lĂ€sken pĂ„ julafton med tumstock för att det skulle bli rĂ€ttvist, och pĂ„ bio kunde man lyxa till det med en Nickel eller tablettask frĂ„n automaten. Numera ser det som bekant inte ut sĂ„ lĂ€ngre. Det tĂ„lmodiga kioskbitrĂ€det, som med tĂ„ng fyllde de prickiga godispĂ„sarna Ă€r försvunnet sedan lĂ€nge. Nu har barnen egna skopor som de fyller pĂ„sarna med, dĂ€r ett hekto inte ens rĂ€cker för att tĂ€cka botten pĂ„ pĂ„sen. 

Eftersom mĂ„nga av vĂ„ra smakpreferenser och andra hĂ€lsofaktorer som tarmfloran grundlĂ€ggs i barndomen Ă€r det extremt viktigt att vi hjĂ€lper alla barn att Ă€ta nĂ€ringsrik och nyttig mat. Jag har svĂ„rt att tĂ€nka mig bĂ€ttre samhĂ€llsinvesteringar Ă€n att satsa pĂ„ barnens hĂ€lsa och livsstil. 

Eftersom mat- och sockerindustrin till synes Ă€r helt oförmögen till sjĂ€lvreglering, sĂ„ Ă€r det upp till oss konsumenter att sluta köpa deras produkter, men ocksĂ„ till vĂ„ra politiker att visa att de vill göra det lĂ€ttare för mĂ€nniskor att leva mer hĂ€lsosamt. Är det t ex rimligt att vi har samma moms pĂ„ godiset och lĂ€sken, som pĂ„ frukt och grönt? HĂ€r kan vi faktiskt lĂ€ra oss nĂ„got av det folkhĂ€lsoarbete som gjordes för att minska alkoholintaget och rökandet. 

Den vanligaste invĂ€ndningen mot statlig involvering brukar vara av karaktĂ€ren nanny-state, och det kan jag till viss del förstĂ„. Vi ska inte ha en stat som detaljstyr vad vi Ă€ter, och mĂ€nniskor mĂ„ste ta eget ansvar naturligtvis. Men varför inte göra det lite lĂ€ttare? Övervikt/fetma och dess hĂ€lsomĂ€ssiga konsekvenser berĂ€knas kosta 70 miljarder per Ă„r, sĂ„ det Ă€r inga smĂ„pengar vi pratar om. 

Vi ska ocksĂ„ tĂ€nka pĂ„ att förekomsten av fetma har tredubblats de senaste 40-50 Ă„ren, samtidigt som typ-2 diabetes blivit fyra gĂ„nger vanligare, vilket sammanfaller vĂ€ldigt vĂ€l med den gradvisa invasionen av processad och nĂ€ringsfattig skrĂ€pmat. Och det finns nu mer och mer forskning som talar för att kvaliteten pĂ„ det vi Ă€ter spelar en betydande roll Ă€ven nĂ€r det gĂ€ller vĂ„r mentala hĂ€lsa, sannolikt Ă€ven för vĂ„ra barn. Och vad kan vara viktigare Ă€n att vĂ„ra barn mĂ„r bra, och ges en optimal start i livet? Absolut ingenting. 

För dig som vill lÀsa mer:

Juul F, Hemmingsson E. Trends in consumption of ultra-processed foods and obesity in Sweden between 1960 and 2010. Public Health Nutr. 2015 Dec;18(17):3096-107.

Opie RS, Itsiopoulos C, Parletta N, Sanchez-Villegas A, Akbaraly TN, Ruusunen A, Jacka FN. Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutr Neurosci. 2017 Apr;20(3):161-171.

Rico-Campà A, Martínez-Gonzålez MA, Alvarez-Alvarez I, Mendonça RD, de la Fuente-Arrillaga C, Gómez-Donoso C, Bes-Rastrollo M. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ. 2019 May 29;365:l1949.E

Detta Ă€r ett gĂ€stinlĂ€gg. Eventuella Ă„sikter som uttrycks Ă€r skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.