Tack för i år, Almedalen! – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

Tack för i år, Almedalen!

Äntligen, min hjärna börjar så smått få ordning på all den information den packades med i förra veckan. För andra året i rad åkte vi till Almedalen med vårt ideella initiativ #friskmat – som föresten under året som gått hunnit bli en ideell förening som du kan bli medlem i här.

Årets besök såg ganska annorlunda ut från förra året (då vi arrangerade både mingel och frukostseminarium). Lärdomen vi rookies fick var nämligen att det är själva kontaktskapandet som är vinningen med att vara på plats. Så i år blev det fullt fokus på möten, nätverkande och informationsinsamling.

Inom föreningen Frisk mat jobbar vi just nu huvudsakligen med två saker. Det första är att driva opinion om vikten av näringsrik, god och aptitlig mat i offentlig sektor för att motarbeta livsstilsrelaterade sjukdomar. Om du följer föreningen på instagram har du sett hur flitiga vi har varit på att skriva debattartiklar de senaste nio månaderna. Över 90 artiklar kan vi stolt konstatera att vi fått publicerade. Det andra vi gör är att lägga grunden för att vi ska kunna bygga ett community för de gräsrötter som arbetar med den offentliga maten. Vi drömmer om en plats där skolkockar, undersköterskor, hemtjänstpersonal och köksbiträden – ja alla som på något vis arbetar med skattefinansierad mat – kan samlas och få utbildning, inspiration och dela med sig av sin kunskap till kollegor över hela landet. HJÄLP vilken positiv respons vi fick från storköksbranschen på den idéen i förra veckan! Och så mycket bra och viktig input i arbetet! Vi är så peppade på att jobba vidare! Kan inte skriva tillräckligt många utropstecken!!!

På tisdagsmorgonen höll vi också ett rundabordssamtal tillsammans med Generation Pep med utgångspunkt i PepRapporten 2019 som de släppte tidigare i våras. Frågeställningen vi tog med oss till frukosten på Rosa Gården (tack snälla Projekt MatLust för att vi fick ta upp plats i er trädgård) var “Hur kan samhället hjälpa barn och unga att göra mer hälsosamma val”. Runt bordet samlades en minst sagt kompetent skara skarpa hjärnor. Vi hade riksdagsledamöterna Mats Wiking (S) och Ulrika Jörgensen (M) från socialutskottet, som också är initiativtagare till riksdagens friskvårdsnätverk. Också Mattias Vepsä (S) från utbildningsutskottet anslöt, tillsammans med Anna-Karin Quetel (nutritionist Livsmedelsverket), Kristina Ossmark (marknadschef Martin & Servera), Fredrik Gunmalm (VD Capio närsjukvård), Sofia Knaz (dietist nationellt kompentenscentrum för födoämnesallergier), Sara Jervfors (kostchef Södertälje kommun) och Lina Andersson Fasth (projektledare RISE/Skolmatsakademin).

Så ska vi såklart inte glömma våra kära vänner Carolina Klüft och Malin J-son Höök från Generation Pep.

Kort sammanfattat så fanns stor enighet i att lösningen framför allt ligger i mer kunskap, främst bland föräldrar och pedagoger, men också i att se till att de ohälsosamma valen inte görs tillgängliga barnen. För som Generation Peps rapport visar så vet 98% av barnen vad som är nyttigt, även om det sedan är enbart 2 av 10 som får i sig tillräckligt med frukt och grönt varje dag.

Alla deltagarna i samtalet fick definiera en uppgift till sig själva, något som de kan göra för att bidra till en positiv beteendeförändring. Uppgifterna kommer vi sedan följa upp om ett år. Bland annat valde Anna-Karin från Livsmedelsverket att starta en granskning av landets skolcafeterior och deras utbud. Fredrik på Capio ska jobba med att få ut information om vikten av hälsosam kost från start till föräldrarna till de 65 000 små barn som är listade på deras barnavårdscentraler. Och Mats och Ulrika planerar att under året arrangera ett flertal seminarier i riksdagen för att skapa medvetenhet bland sina riksdagskollegor om det akuta behovet av att lyfta kosten som en del av den preventiva sjukvården.

Rätt coolt va? Nu himlars ska det hända grejer!

Här på bilden ser ni föresten eldsjälarna Catharina och Frida tillsammans med mig. Catharina och Frida är riktiga klippor som jobbar med detta helt ideellt – vad skulle vi vara utan er?!

Ja som sagt, hjärnan har äntligen börjat lugna ner sig efter ett tornadolikt snurrande under tre intensiva dagar i Visby. Detta är bara en liten del av allt det fantastiska vi fick med oss hem, och vi ser så mycket fram emot att omsätta våra nya erfarenheter i praktiskt arbete under hösten.

Men först – lite semester!

Stort tack till projekt MatLust och Europeiska unionens regionala utvecklingsfond för att vi fick ta plats med er i trädgården på Rosa Gården.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. HEJA er och TACK för det fantastiska jobbet ni gör för ett friskare Sverige!

  2. Emelie skriver:

    Halleluja 🙏 Bra jobbat!!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.