Halloumiskam, bus eller glutenfritt godis – Food Pharmacy

Podd

Post image

Halloumiskam, bus eller glutenfritt godis

Älskade du, det är onsdag och vi har släppt ett nytt poddavsnitt. Och eftersom vi nyligen är tillbaka från en semester där vi för första gången på väldigt många år faktiskt haft just semester, så har vi mer energi än någonsin i podden. Vi pratar om hur svårt det kan vara att jaga näring när man är ledig, hur vi kommer att göra för att komma tillbaka i rutinerna och varför vi aldrig skulle komma på tanken att skuldbelägga oss själva när näringsjakten inte gått prick enligt plan. Och så nämner vi naturligtvis sommarens stora snackis: halloumiskammen.

Du har väl inte missat att vår import av halloumi har ökat kraftigt – från 21 ton år 2010 till 4000 ton förra året. Och eftersom Cypern är det land i Europa som använder mest antibiotika vid djuruppfödning så gick experter ut i juli och varnade för att svenskarnas kraftiga sug efter halloumi kunde förvärra antibiotikaresistensen (eftersom en frikostig användning av antibiotika vid djuruppfödning kan leda till att vi i framtiden inte har någon fungerande antibiotika).

Värt att nämna är att som svar på sommarens rapportering om halloumiskammen, skrev forskare från Sveriges Lanbruksuniversitet i en debattartikel att den mesta antibiotika inom djuruppfödning används till gris och höns och inte till kor, får och getter vars mjölk halloumi görs på.

Nåväl, detta och massa annat pratar vi om i dagens poddavsnitt som du hittar bland annat här.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Tina Johansson skriver:

  Ni säger att man ska äta 500 gr grönsaker per dag, är det då i rått tillstånd.
  Om jag wokar 500 gr grönsaker så är det lättare att få i sej.

  1. Food Pharmacy skriver:

   500 gram frukt och grönt är Livsmedelsverkets rekommendation. Vi försöker få i oss så stor del av det som möjligt i rått format för att bevara maximalt med näring, men det är klart att vissa av grönsakerna även tillagas. Då försöker vi göra det på så låg temperatur som möjligt för att vara så skonsam som möjligt.

 2. Om vi nu vet att för mycket gluten kan ge barn celiaki, varför tillsättes det extra gluten i industribakat bröd? Jag bor i England och upptäckte på ett av mina Sverige besök att brödet saknade tuggmotstånd och var inte så gott som jag mindes. Då såg jag att det stod gluten på paketet. Samma sak med tunnbrödet som jag kan köpa på IKEA och med wholemeal bröd här, men då står det wheat protein i innehållsförteckningen.
  Det verkar helt fel att tillsätta extra gluten utöver vad som finns i mjölet.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.