Havreknäcke med röda linser, pumpakärnor och chiafrön – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Havreknäcke med röda linser, pumpakärnor och chiafrön

fav

Får man favorisera ett recept? Eller är det lite som att sätta ett av sina barn på piedestal, harkla sig och inför en lagom mängd publik förkunna att det här barnet minsann är lite bättre än dina andra barn?

Nåväl, vi chansar (you only live once). Av de sjuttiotal recept som finns i vår nya bok Näringsjägaren (köp här) så är detta havreknäcke med röda linser nämligen tveklöst ett av våra favoriter. Dels för att det är vansinnigt gott men också för att det kan multitaska både som frukostmacka och eftermiddagschips, är klimatsmart och inte minst för att det innehåller gröna hemligheter. Vi är så stola över det att vi till och med tog med det till SVT:s morgonstudie förra veckan (se klippet här)!

Vi älskar att baka med gröna hemligheter, och som näringsjägare tar vi alla chanser vi får att gömma rotfrukter, grönsaker och baljväxter i bakverken. Ibland blir det frölimpa med ärtor, andra dagar smyger vi ner vita bönor i den kladdiga sconessmeten och dagar som idag så snor vi ihop vårt havreknäcke med blötlagda röda linser, frön, psylliumhusk och havremjöl (mixa glutenfria havregryn till ett mjöl vid behov), sprider ut det över två plåtar och gräddar det på snäll temperatur i ugnen. Och ut kommer något så makalöst fenomenalt som ett knäckebröd som hela familjen älskar.

Drömmatchningen om du frågar oss är en hummus (du hittar vårt enklaste recept här) som vi snor ihop på tre röda med kikärtor, vitlök, citron och olja, men självklart funkar det med alla sorters pålägg. Den här röran som sägs kunna trolla med blodsockret kanske? Eller den här vansinnigt goda skagenröran till påsk, midsommar, jul eller ja när helst lusten faller på.

Och du, 2 plåtar (alltså hela receptet) släpper ut 0,6 kg CO2e. Alltså knäckebrödet är givetvis klimatsmart!

Print

Havreknäcke med röda linser, pumpakärnor och chiafrön

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 plåtar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl torkade röda linser, blötlagda i minst 10 timmar

1 1/2 dl havremjöl

2 dl pumpakärnor

1/2 dl linfrön

1 1/2 msk chiafrön

1 1/2 msk psylliumhusk

1/2 tsk flingsalt + extra att strö över

2 dl vatten

2 msk kallpressad rapsolja

Instruktioner

Häll av och skölj linserna, låt rinna av. Blanda alla torra ingredienser och linser i en bunke. Koka upp vatten och olja, slå det över den torra blandningen och blanda väl. Låt svälla i 10 minuter.

Kavla ut hälften av degen tunt mellan två bakplåtspapper, gör likadant med den andra halvan. Lägg plattorna på varsin plåt. Strö över salt och platta till så att saltet fastnar. Låt stå på köksbänken i minst 30 minuter – detta gör att knäcket håller ihop bättre. 

Värm ugnen till 150°. Grädda ett knäcke i taget i mitten av ugnen i 60 minuter, ta ut och vänd försiktigt runt knäcket och grädda i ytterligare 10-20 minuter eller tills det är helt torrt och krispigt. Låt svalna på galler. 

Anteckningar

TIPS!

Har du en varmluftsugn kan du sänka temperaturen till 125° varmluft och baka båda plåtarna med knäcke samtidigt. Och du, 2 plåtar (alltså hela receptet) släpper ut 0,6 kg CO2e. Mycket mer klimatsmart än du tror!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Kickstarta hösten!

MISSA INTE VÅR POPULÄRA FASTEHÄRMANDE 5-DAGARS KUR 4-8 SEPTEMBER

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Mikaela skriver:

  Tror ni att det fungerar att göra bovetemjöl av boveteflingor man har hemma och ersätta havremjölet i det här receptet?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi har inte testat, men det borde det ju absolut göra om du kör flingorna ordentligt i mixern.

 2. Jag testade, gick hur bra som helst!

 3. Madeleine skriver:

  Det här knäcket är fantastiskt! Har man väl börjat äta går det nästan inte att sluta. 🙂

 4. Lite dum fråga men när ni skriver ”vända runt brödet”, menar ni då upp och ner? Verkar väldigt gott!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, precis! Det är supergott – vi lovar!

 5. Hej
  Försökte mig på detta men bakplåtspappret klibbade fast på smeten/brödet, fick inte av det från knäckebrödet efter 1 timma i ugn när jag skulle vända på det. Går det inte att använda vanligt bakplåtspapper och ska det inte bakas på bakplåtspapper på plåten??

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi lägger smeten mellan två bakplåtspapper och kavlar ut knäckebrödet. Sedan tar vi av det översta och sätter in knäcket i ugnen. Lossnar fint för oss när det är färdigbakat! Kanske hade du inne det för kort tid?

 6. Ing-Marie Johansson skriver:

  Hej!
  Som näringsjägare undrar jag
  om jag kan byta ut chiafrön och använda linfrön istället?
  Ha det! 😊
  Ing-Marie

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, du kan alltid testa och byta ut ingredienser i våra recept. Var kreativ och anpassa efter vad som passar just dig!

 7. Testade nu och det är väldig gott! Mixade pumpakärnorna lite grann för att få ett slätare bröd.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Smart! Tack för tipset och kul att du gillade det!

 8. Sónia Liléo skriver:

  Jättegott! Hela familjen älskar det 🙂
  Jag undrar dock om det behövs koka upp rapsoljan och hur nyttigt det ät? Går det att göra med kall rapsolja eller även utan olja?
  Tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej! Nej, du måste inte koka oljan. Häll i den efteråt om du hellre vill det!

 9. Ser fantastiskt gott ut 🙂
  Jag undrar dock ang psylliumhusk, är det samma sak som fiberhusk?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Yes! Och ja, verkligen ett supersmarrigt recept!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.