fbpx Print

Havreknäcke med röda linser, pumpakärnor och chiafrön

Klimatavtryck
Scale

Ingredients

1 dl torkade röda linser, blötlagda i minst 10 timmar

1 1/2 dl havremjöl

2 dl pumpakärnor

1/2 dl linfrön

1 1/2 msk chiafrön

1 1/2 msk psylliumhusk

1/2 tsk flingsalt + extra att strö över

2 dl vatten

2 msk kallpressad rapsolja

Instructions

Häll av och skölj linserna, låt rinna av. Blanda alla torra ingredienser och linser i en bunke. Koka upp vatten och olja, slå det över den torra blandningen och blanda väl. Låt svälla i 10 minuter.

Kavla ut hälften av degen tunt mellan två bakplåtspapper, gör likadant med den andra halvan. Lägg plattorna på varsin plåt. Strö över salt och platta till så att saltet fastnar. Låt stå på köksbänken i minst 30 minuter – detta gör att knäcket håller ihop bättre. 

Värm ugnen till 150°. Grädda ett knäcke i taget i mitten av ugnen i 60 minuter, ta ut och vänd försiktigt runt knäcket och grädda i ytterligare 10-20 minuter eller tills det är helt torrt och krispigt. Låt svalna på galler. 

Notes

TIPS!

Har du en varmluftsugn kan du sänka temperaturen till 125° varmluft och baka båda plåtarna med knäcke samtidigt. Och du, 2 plåtar (alltså hela receptet) släpper ut 0,6 kg CO2e. Mycket mer klimatsmart än du tror!