Hel special för näringsjägare – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Hel special för näringsjägare

fav

Det här är en krönika om en hel special som först publicerades i SvD Perfect Guide:

För tre år sedan skrev vi en bok som heter “Food Pharmacy – en berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat”. Roligt nog blev den en av Sverige mest sålda faktaböcker, någonsin. En försäljningssuccé som ingen hade räknat med, allra minst den skeptiske journalisten som några dagar före lanseringen förklarade för oss att en bok med ordet “tarmflora” på omslaget aldrig kunde bli en kioskvältare. Lyckligtvis hade han fel, och inom loppet av två år fanns vår lilla bok översatt till femton språk. Vi var mer än nöjda – vårt budskap hade nått ut till fler människor än vad vi någonsin hade vågat hoppas på.

Några år senare fick vi plötsligt en dag en spännande förfrågan om att hålla en föreläsning om mat och miljö. I samma sekund som vi började jobba med föredraget gick det upp för oss att samma mat som är bäst för hälsan också är den som är mest skonsam för miljön. Vi vrålade “EUREKA”. Maten vi äter är ju för tusan en av lösningarna på två av de främsta hoten vi står inför idag: global ohälsa och klimatkrisen!

Ja, och där har du storskotet för vår andra faktabok. Den här gången har vi gett oss ut på en expedition för att ta tag i vår tids mest angelägna frågor: folkhälsan och planeten. Vad kan vi själva göra för att få oss och planeten att må bättre, och varför har mat gått från att vara något enkelt och glädjefyllt till svårt och ibland till och med ångestskapande? Vetskapen om hur vi ska äta för en bättre folkhälsa och mindre belastning för planeten finns ju, men av någon anledning når den inte ut. Men det ska det bli ändring på!

Nu släpper vi “Näringsjägaren”. Den här gången har vi skrivit “curla” på framsidan men tyvärr hann vi inte stämma av det med den tvivlande journalisten innan vi skickade boken på tryck. Men vad tror du? Kommer vi kunna få med oss några näringsjägare i vårt jaktlag den här gången? Är du kanske själv sugen på att haka på? Det är både kul och enkelt – genom att äta massa goda saker får vi bättre hälsa och en friskare planet.

Som nedan recept, till exempel. Tänk att du kan rädda planeten och din hälsa genom att packa en cykelkorg med hel special, slänga ut en picknickfilt i skuggan under ett kastanjeträd och mumsa på en tunnbrödsrulle. Det trodde du inte?

Hel special för näringsjägare
(4 rullar)

Tunnbröd:
800 g fast potatis
2–2 ½ dl kikärtsmjöl (beroende på hur mycket vätska som finns i potatisarna)

1/2 tsk finkornigt salt

Morotskorv:
10 morötter
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 1/2 tsk rökt paprikapulver
1 rödlök
salt och nymalen svartpeppar

Potatismos:
6-8 potatisar (ca 500g)
1/2 – 1 dl havredryck
salt och vitpeppar


Picklad rödlök:
1 rödlök
1/2 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger


“Bostongurka”:
1/2 gurka
1/2 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger

Börja med tunnbrödet. Riv kokt potatis och knåda ihop med mjöl och salt till en deg. Dela degen i 8 delar och kavla ut på mjölad bänkskiva. Stek i en torr, medelhet stekpanna tills brödet får färg, vänd runt och stek på andra sidan. Förvara inlindade i en ren kökshandduk fram till servering.

Skala och skiva löken tunt och lägg i en skål. Häll vatten, vinäger och salt över löken och låt stå i 30 minuter. Gör likadant med gurkan.

Skala morötterna och skär av ändarna. Koka upp vatten med kryddpeppar, lagerblad, klyftas lök, 1 tsk paprikapulver och salt. Lägg i morötterna när vattnet kokar och låt dem sjuda tills mjuka. Lyft upp morötterna och låt rinna av.

Tvätta potatisarna och koka dem under lock i en separat kastrull i 10-25 minuter (beroende på storlek). Häll av vattnet och blanda med mjölk, salt och vitpeppar.

Värm upp olja i en stekpanna. Värm morötterna med resten av paprikapulvret, salt och peppar. När morötterna har fått en stekyta är de redo för din mun. Lägg lite potatismos och två morötter i tunnbrödet och toppa med picklad rödlök och gurka.

Print

Hel special för näringsjägare

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 Rullar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Tunnbröd:

800 g fast potatis

22 ½ dl kikärtsmjöl (beroende på hur mycket vätska som finns i potatisarna)

1/2 tsk finkornigt salt

Morotskorv:

10 morötter

4 lagerblad

10 kryddpepparkorn

1 1/2 tsk rökt paprikapulver

1 rödlök

salt och nymalen svartpeppar

Potatismos:

68 potatisar 

1/21 dl havredryck

salt och vitpeppar

Picklad rödlök:

1 rödlök

1/2 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

“Bostongurka”:

1/2 gurka

1/2 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

Instruktioner

Börja med tunnbrödet. Riv kokt potatis och knåda ihop med mjöl och salt till en deg. Dela degen i 8 delar och kavla ut på mjölad bänkskiva. Stek i en torr, medelhet stekpanna tills brödet får färg, vänd runt och stek på andra sidan. Förvara inlindade i en ren kökshandduk fram till servering.

Skala och skiva löken tunt och lägg i en skål. Häll vatten, vinäger och salt över löken och låt stå i 30 minuter. Gör likadant med gurkan.

Skala morötterna och skär av ändarna. Koka upp vatten med kryddpeppar, lagerblad, klyftas lök, 1 tsk paprikapulver och salt. Lägg i morötterna när vattnet kokar och låt dem sjuda tills mjuka. Lyft upp morötterna och låt rinna av.

Tvätta potatisarna och koka dem under lock i en separat kastrull i 10-25 minuter (beroende på storlek). Häll av vattnet och blanda med mjölk, salt och vitpeppar.

Värm upp olja i en stekpanna. Värm morötterna med resten av paprikapulvret, salt och peppar. När morötterna har fått en stekyta är de redo för din mun. Lägg lite potatismos och två morötter i tunnbrödet och toppa med picklad rödlök och gurka.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.