fbpx Print

Hel special för näringsjägare

Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Tunnbröd:

800 g fast potatis

22 ½ dl kikärtsmjöl (beroende på hur mycket vätska som finns i potatisarna)

1/2 tsk finkornigt salt

Morotskorv:

10 morötter

4 lagerblad

10 kryddpepparkorn

1 1/2 tsk rökt paprikapulver

1 rödlök

salt och nymalen svartpeppar

Potatismos:

68 potatisar 

1/21 dl havredryck

salt och vitpeppar

Picklad rödlök:

1 rödlök

1/2 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

“Bostongurka”:

1/2 gurka

1/2 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

Instruktioner

Börja med tunnbrödet. Riv kokt potatis och knåda ihop med mjöl och salt till en deg. Dela degen i 8 delar och kavla ut på mjölad bänkskiva. Stek i en torr, medelhet stekpanna tills brödet får färg, vänd runt och stek på andra sidan. Förvara inlindade i en ren kökshandduk fram till servering.

Skala och skiva löken tunt och lägg i en skål. Häll vatten, vinäger och salt över löken och låt stå i 30 minuter. Gör likadant med gurkan.

Skala morötterna och skär av ändarna. Koka upp vatten med kryddpeppar, lagerblad, klyftas lök, 1 tsk paprikapulver och salt. Lägg i morötterna när vattnet kokar och låt dem sjuda tills mjuka. Lyft upp morötterna och låt rinna av.

Tvätta potatisarna och koka dem under lock i en separat kastrull i 10-25 minuter (beroende på storlek). Häll av vattnet och blanda med mjölk, salt och vitpeppar.

Värm upp olja i en stekpanna. Värm morötterna med resten av paprikapulvret, salt och peppar. När morötterna har fått en stekyta är de redo för din mun. Lägg lite potatismos och två morötter i tunnbrödet och toppa med picklad rödlök och gurka.