4 färska kronärtskockor
4 stjälkar krondill
2 tsk salt/liter vatten
1 citron
Dillmajo:
1 dl osötad sojadryck
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2–2 1/2 dl mild kallpressad rapsolja
salt & nymalen svartpeppar
dill
pressad citron
Skölj kronärtskockorna och skär bort stammen. Leta fram din största kastrull (den enda som är tillräckligt stor för att rymma fyra kronärtskockor) och fyll den med vatten. Salta och lägg ner kronärtskockor och krondill.
Låt puttra tills kronärtskockorna är mjuka i botten eller tills det enkelt går att plocka bort ett blad. Under tiden du väntar förbereder du citron (klyfta) och majo (mixa). Det tar oftast ca 30–40 minuter innan skockorna är klara, men känn för säkerhets skull med en provsticka innan du tar dem från plattan.
Dillmajon gör du enkelt genom att mixa ihop sojadryck, senap och vinäger (använd med fördel vispen till din stavmixer). Tillsätt oljan långsamt, i en fin stråle, medan du fortsätter mixa till en tjock majonnäs. Vill du ha en ännu fastare konsistens tillsätter du ytterligare en halv deciliter olja till medan du fortsätter att mixa. Blanda ner massvis med dill och en skvätt pressad citron.