fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Tre saker att svalka strupen med

Värmen kommer och värmen går. I går kom den och då passade vi på att sno ihop tre saker i köket som håller kroppstemperaturen i balans.

Precis när vi var klara kom Taxi (vår tax) hem med en, varning för känsliga läsare nu, HALV HARE!!! som hon hittat i skogen (vi har räv runt knuten). Så då gick kroppstemperaturen upp ändå.

Grönt iste

Bland det enklaste och mest svalkande man kan hitta på i köket. Du fyller helt enkelt en tekanna med 1 liter vatten, puttar ner 2 msk löste och sedan låter du det stå och dra i kylen över natten. Extra mycket tycker vi om att göra det på grönt te! Man skulle kanske kunna tro att det hinner bli beskt under natten eftersom vanligt grönt te (alltså när det är varmt) inte ska dra mer än några ynka minuter, men icke. Det blir perfekt! Eftersom vi har förmånen att vara vänner med Figge och Åsa som äger och driver Tehuset Java, så körde vi på deras gröna te “Fredagsmys” den här gången (trots att det var torsdag). Gud så gott! Avnjutes med två isbitar. Du må inte hoppa över dem! Isbitarna är halva grejen.

Ingefära, citron och gurkvatten

En annan svalkande hit! Du kokar helt enkelt upp 1 liter vatten och lägger i två stora skedar riven ingefära och en hel citron (valfritt om du vill pressa den eller lägga ner hela skivor/klyftor). Sedan låter du vattnet svalna till rumstemperatur och lägger ner 1/2 gurka som du skurit i bitar. Låt stå och mysa i kylskåpet under natten. Sila om du vill, eller låt bli. Vi silade inte utan mumsade glatt i oss gurk- och ingefärsbitarna allteftersom.

Kallbryggt kaffe

Det här är ju spännande … och enkelt! Tipset kommer från Tehuset Java och är inte svårare än att du låter bryggkaffe stå och dra i kallt vatten i 4-8 timmar. Vi använde bryggmalet ekologiskt kaffe (helst lätt- eller mellanrost) och doserade cirka 1 kaffemått på 2 dl vatten i en kanna. Och sedan lät vi det stå i kylskåpet över natten. Morgonen därpå tog vi ut vår lilla kaffekanna ur kylskåpet och silade kaffet genom ett kaffefilter. Läskande gott! Varsågod att njuta som det är fast ännu hellre med några iskuber och en citronskiva.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.