Tre saker att svalka strupen med – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Tre saker att svalka strupen med

fav

Värmen kommer och värmen går. I går kom den och då passade vi på att sno ihop tre saker i köket som håller kroppstemperaturen i balans.

Precis när vi var klara kom Taxi (vår tax) hem med en, varning för känsliga läsare nu, HALV HARE!!! som hon hittat i skogen (vi har räv runt knuten). Så då gick kroppstemperaturen upp ändå.

Grönt iste

Bland det enklaste och mest svalkande man kan hitta på i köket. Du fyller helt enkelt en tekanna med 1 liter vatten, puttar ner 2 msk löste och sedan låter du det stå och dra i kylen över natten. Extra mycket tycker vi om att göra det på grönt te! Man skulle kanske kunna tro att det hinner bli beskt under natten eftersom vanligt grönt te (alltså när det är varmt) inte ska dra mer än några ynka minuter, men icke. Det blir perfekt! Eftersom vi har förmånen att vara vänner med Figge och Åsa som äger och driver Tehuset Java, så körde vi på deras gröna te “Fredagsmys” den här gången (trots att det var torsdag). Gud så gott! Avnjutes med två isbitar. Du må inte hoppa över dem! Isbitarna är halva grejen.

Ingefära, citron och gurkvatten

En annan svalkande hit! Du kokar helt enkelt upp 1 liter vatten och lägger i två stora skedar riven ingefära och en hel citron (valfritt om du vill pressa den eller lägga ner hela skivor/klyftor). Sedan låter du vattnet svalna till rumstemperatur och lägger ner 1/2 gurka som du skurit i bitar. Låt stå och mysa i kylskåpet under natten. Sila om du vill, eller låt bli. Vi silade inte utan mumsade glatt i oss gurk- och ingefärsbitarna allteftersom.

Kallbryggt kaffe

Det här är ju spännande … och enkelt! Tipset kommer från Tehuset Java och är inte svårare än att du låter bryggkaffe stå och dra i kallt vatten i 4-8 timmar. Vi använde bryggmalet ekologiskt kaffe (helst lätt- eller mellanrost) och doserade cirka 1 kaffemått på 2 dl vatten i en kanna. Och sedan lät vi det stå i kylskåpet över natten. Morgonen därpå tog vi ut vår lilla kaffekanna ur kylskåpet och silade kaffet genom ett kaffefilter. Läskande gott! Varsågod att njuta som det är fast ännu hellre med några iskuber och en citronskiva.


Print

Tre saker att svalka strupen med

  • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

Grönt iste:

1 liter vatten 

2 msk löste

Ingefära, citron och gurkvatten:

1 liter vatten

2 msk riven ingefära

1 citron

1/2 gurka

Kallbryggt kaffe:

2 dl vatten

1 kaffemått kaffe

Instruktioner

Grönt iste:
Du fyller helt enkelt en tekanna med vatten, puttar ner löste och sedan låter du det stå och dra i kylen över natten.

Ingefära, citron och gurkvatten:
Du kokar upp vatten och lägger i riven ingefära och citron (valfritt om du vill pressa den eller lägga ner hela skivor/klyftor). Sedan låter du vattnet svalna till rumstemperatur och lägger ner gurkan som du skurit i bitar. Låt stå och mysa i kylskåpet under natten. Sila om du vill, eller låt bli. Vi silade inte utan mumsade glatt i oss gurk- och ingefärsbitarna allteftersom.

Kallbryggt kaffe:
Doserade kaffe och vatten i en kanna. Och sedan lät vi det stå i kylskåpet över natten. Morgonen därpå tog vi ut vår lilla kaffekanna ur kylskåpet och silade kaffet genom ett kaffefilter.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.