fbpx

Frisk mat

Post image

Hurra för Frisk mat – ett år som ideell förening!

Idag är ingen vanlig dag för idag är det Frisk mats födelsedag, hurra hurra hurra! Ja, eller i alla fall födelsedag i föreningsform – #friskmat fanns ju ett tag innan det blev just en fristående ideell förening som drivs på intiativ av oss på Food Pharmacy.

Mycket har hänt under året som gått, det har vi rapporterat om både här, här och här – men en av de allra finaste sakerna hände faktiskt nu när vi kom tillbaka efter semestern. Föreningen fick nämligen sin första riktigt stora donation! Tidigare har vi levt på de medlemsavgifter och bidrag som ni följare bidragit med, crowdfunding och mindre företagsdonationer. Bidragen har såklart varit helt ovärderliga i uppstartsarbetet med föreningen och det PR-arbete vi bedrivit därifrån – men att nu få berätta att Jonas och Christina af Jochnick Foundation stöttar oss med en miljon kronor för att vi ska kunna förverkliga den digitala plattform för kunskapsutbyte mellan storkök som vi drömmer om – ja, det är helt fantastiskt.

Nu planerar vi intensivt för höstens aktiviteter i föreningen. Vi inleder med en stor målgruppsundersökning och en jakt på en teknisk partner som vill göra skillnad för folkhälsan tillsammans med oss (Kanske har du tips? Mejla i så fall till info@friskmat.se).

För er som känner att ni behöver en kort uppdatering på vad vi vill bygga så kommer den här nedan. Ni andra – surfa in här och baka en chokladtårta för att fira – det tänker vi göra!

Ett community för kunskapsutbyte mellan storköksanställda

Communityt är tänkt att vara ett verktyg i arbetet med det kunskapslyft som behövs för att komma till bukt med de stora variationerna i kvalité som finns på den offentliga mat som serveras idag. På vissa håll i landet är maten fantastisk, på andra raka motsatsen.

Vi vill bygga en gräsrotsrörelse som är oberoende av beslut från högre ort. Alla de skickliga storköksaktiva som finns där ute ska via plattformen kunna dela med sig av sin kunskap till andra som behöver den – vilka i sin tur enkelt kan förbättra måltiderna och sin verksamhet på egen hand. Innehållet ska vara modererat av dietist och sakkunniga.

I dagsläget saknas i regel helt resurser för att fortbilda de undersköterskor, vårdbiträden och skolköksanställda som serverar våra sjuka, äldre och barn. Matsalsverksamheten ligger ofta som en supportfunktion till övrig verksamhet och har enligt vittnesmål vanligtvis låg status. De som serverar maten saknar oftast utbildning i nutrition och matens betydelse för hälsan. Genom att bygga en gratistjänst med ett lustfyllt och redaktionellt tonläge ser vi en möjlighet att nå ut till dessa yrkesgrupper även utanför deras ordinarie arbetstid. Kan vi dessutom förenkla deras arbete har vi kommit en väldigt lång bit på vägen.  

Ett ”Tasteline för storkök” – och så mycket mer

Plattformen är tänkt att – utöver en receptbank med närings-, budget- och hållbarhetsberäknade recept (ett jobb som kocken annars måste göra) – också innehålla digitala mötesplatser, redaktionellt material om framgångsrika verksamheter, färdiga ”copy-paste”-inköpslistor på näringsrika mellanmål och fika baserat på upphandlade råvaror, ”upphandlingshacks”, samt grundkurser i näringslära och förhållandet mellan mat och hälsa skrivna av skribent och dietist.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.