Näringsjägarens kyl och frys – Basvarulistan med stor B – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Betalt samarbete

Post image

Näringsjägarens kyl och frys – Basvarulistan med stor B

Det här inlägget är sponsrat av mat.se:

Efter förra veckans titt in i vårt skafferi (du hittar skafferilistan här) har det blivit dags att glänta på dörren till vår kyl och frys. Vilka kylvaror kan vi inte leva utan och vad ser en näringsjägare alltid till att ha i frysen? Det kommer du få veta alldeles strax.

Du som följt oss länge kanske känner att du redan har full koll, men om du är nybliven näringsjägare kanske du behöver köpa hem lite nya råvaror? Det gör du enkelt genom ett litet klick på den här listan och vips så står varorna på din trapp.

Innan vi tittar på listan kan vi ju passa på att påminna om frysen eftersom den både hjälper till att bevara näringen och minska matsvinnet. Tyvärr finns det en fördom om att fryst mat inte är lika hälsosam, men studier på sallad visar faktiskt att oracinnehållet (antioxidantkapaciteten) halveras bara en halvtimme efter att bladen skilts från sin rot. Du kan alltså med fördel frysa in blasten från grönsakerna om du inte planerat att äta den samma dag, eller grönsaker som blivit över när du lagar mat och på så vis behålla näringsvärdet och antioxidanterna. Av samma anledning kan du börja jaga grönsaker i frysdisken likaväl som i kyldisken. Det brukar dessutom bli billigare!

En hand som skriver anteckningar

Överlag kan man väl säga att allt vi som näringsjägare värnar om – vår hälsa, våra goda bakterier i tarmen och planeten – älskar nästan alla sorters grönsaker. Vi köper dem i säsong och ekologiskt i den mån det går. Som konsument kan du dock inte ha kunskap om allt, så en bra tumregel kan vara att alltid försöka köpa livsmedel med ett “mervärde”, till exempel ekologiskt, närodlat eller certifierat på annat sätt.

I listan nedan hittar du alla våra favoriter (som du klickar hem enkelt här), men därmed inte sagt att vi alltid har dem hemma. Det här är bara ett förslag på vad som brukar passera vår kyl och frys varje månad. Det är dock sällan (läs: aldrig) som allt ligger där samtidigt. För en näringsjägare är variation A och O, så vi försöker variera grönsakerna så ofta vi bara kan.

Food Pharmacys basvarulista för kyl & frys:

Frukt:
Gröna bananer
Apelsiner
Svenska äpplen
Färska dadlar
Svenska päron

Grönsaker:
Rödbetor
Tomater
Ruccola
Broccoli
Zucchini
Salladsmix
Morötter
Ingefära
Sötpotatis

Alfalfagroddar
Ärtskott
Gurkmeja
Bladselleri
Aubergine

Kål och lök:
Gul lök
Röd lök
Vitlök
Fänkål
Vitkål
Rödkål
Kålrabbi
Grönkål
Blomkål

Frysen:
Svenska ärter
Broccoli
Jordärtskockor
Bladspenat
Haricots verts
Blomkål
Sojabönor
Rödbetor
Pumpa
Dill
Gräslök
Hackad vitlök
Blåbär
Lingon
Hjortron

Dryck:
Kombucha

Övrigt:
Naturell tofu
Naturell tempeh
Citron på flaska
Nötsmör

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej!

    Jag gick in på mat.se och ser att det finns en ”food pharmacy” länk. Är det ni som valt maten som finns i den? När jag tryckte mig in så blir jag så förvirrad. Ni pratar mycket om att man inte ska äta sockermat, men via länken kommer jag till bland annat smaksatt yoghurt, juice och glass. Tycker att ni borde se över detta tillsammans med mat.se.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej Rebecka! Ja, precis. Vi har en egen liten shop på mat.se, men där ska det absolut inte finnas någon smaksatt yoghurt, juice eller glass. Är du säker på att du såg rätt? Tack för att du är uppmärksam och säger till när något ser knasigt ut och säg gärna till igen om du fortsatt har samma problem. Följ länken här för att ta en extra titt: https://www.mat.se/search.html?shop=Food%20Pharmacy

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.