Bästa femårspresenten! – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Bästa femårspresenten!

ann fernholm

Nu är det fem år sedan som vi lanserade Kostfonden. Det vill vi fira med en fantastisk berättelse om vad kosten kan åstadkomma. 24-åriga Samuel Backman har med kostens hjälp lyckats övervinna Bechterews sjukdom, en kronisk inflammation i rygg och höfter. För några år sedan mådde han så dåligt att han knappt kunde gå. Nu har han genomfört en halv Ironman. 

Vad kan egentligen passa bättre än att fira Kostfondens femårsdag med en berättelse om en ung person som med kostens hjälp har fått hoppet om ett friskt liv tillbaka? Redan förra året berättade vi om Samuel Backman, som har Bechterews sjukdom. Då cyklade han Vätternrundan med vår logotyp på bröstet.

– Jag ville cykla för Kostfonden eftersom jag är övertygad om att kosten har en stor inverkan på hur vi mår.

Det underbara är att det har fortsatt att gå bra för Samuel! I somras antog han en ny utmaning och genomförde en halv Ironman: 1,9 km simning, 9 mil cykling och 2,1 mil springning.

– Det var väldigt nervöst. Jag sov bara två timmar natten före, säger han.

Trots att det bara var 15 grader i vattnet och höften började göra ont efter halva springdistansen, orkade han ta sig igenom hela loppet.

– Det betydde väldigt mycket för mig att jag tog mig i mål. Även om jag hade en väldig träningsvärk i vaderna, mådde jag förvånansvärt bra dagens efter, säger Samuel Backman.

Kosten håller inflammationen i schack

Vi på Kostfonden beundrar Samuels viljestryka. För några år sedan var han så sjuk att han knappt orkade gå (läs mer via denna länk). Men tack vare en strikt kost, där han mestadels äter olika grönsaker, rotfrukter, råris, quinoa, ägg, fisk och kyckling, har han lyckats minimera smärtan i höfterna och ryggen. Träningen har blivit till ett verktyg som hjälper honom att hålla sig till den mat som gör gott:

– Jag tränar nog tio gånger mer nu än innan jag blev sjuk. Det är så mycket lättare att tänka att ”nu måste jag äta nyttigt för nu har jag tränat”, eller ”idag ska jag träna så då måste jag äta nyttigt”.

Vissa dagar blir ändå omgivningens frestelser för jobbiga för att stå emot, men så fort han äter fel pajar magen ur, och inflammationen och smärtan kommer tillbaks inom loppet av några timmar. Sedan håller den i sig i en tre-fyra dagar.

– Då blir det lätt att man tänker att ”nu har jag ändå ont, då kan jag lika gärna slarva”, så hamnar man i den dålig spiral som är svår att komma ur, säger han.

För att orka hålla den goda kosten tänker han fortsätta att träna. Vi har glädjen att meddela att han nästa sommar har bestämt sig för att genomföra en hel Ironman (!!!) och då återigen med Kostfondens logotyp på bröstet. Tack för det Samuel! Vill du följa Samuels satsning? Han finns på Instagram: @Sams_health_experiment.

Kostens kraft måste utvärderas med vetenskapliga metoder

Samuel Backmans berättelse är fantastiskt och det finns fler som vittnar om att en kost fri från socker, spannmål, mejeriprodukter och ibland rött kött eller ägg, har hjälpt mot allt från sköldkörtelproblem, till inflammatoriska tarmsjukdomar och multipel skleros. Det är otroliga berättelser. Vi vill härmed uppmana läkare och forskare att undersöka detta med vetenskapliga metoder. Kan fler personer med autoimmuna sjukdomar bli hjälpta av kosten? Hur många i så fall? Kan bra mat till och med ge en bättre effekt än läkemedel, så som det har blivit för Samuel?

Dessa frågor är viktiga att besvara! Vi på Kostfonden tänker fortsätta jobba för att stärka kostvetenskapen. Först när en kostbehandling vilar på en stabil vetenskaplig grund, kommer kostens läkande kraft att på allvar börja användas i vården.

Tack Samuel och alla ni som har stöttat oss under våra första fem år! Tillsammans gör vi skillnad.

Vill du hjälpa Kostfonden att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivareföretagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på FacebookInstagram eller Twitter. Varmt tack!

Ann Fernholm har författat böckerna Ett sötare blod, Det sötaste vi har, Smakäventyret och nu senast Stora boken om barn och mat. Hon är vetenskapsjournalist och har disputerat i biokemi. Hon leder också Kostfonden, en ideell forskningsfond med målet att se till att vården börjar använda mat som medicin. Anns texter publiceras även på annfernholm.se.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Underbart att läsa om hans resa! Jag har ulcerös kolit och varit dålig i flera år trots mediciner och läkarna sa att kosten inte spelar någon roll men det lyssnade jag inte på utan för 1 år sedan ändrade jag kosten och slutade med socker, mjölkprotein samt gluten och mår sedan 10 månader jätte bra. Jag tycker läkarna borde läsa mer om matens inverkan på kroppen 🙏

    1. Food Pharmacy skriver:

      Så bra att du mår bättre, Emelie!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.