Bli medlem och få tillgång till vår klimatkalkylator – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Bli medlem och få tillgång till vår klimatkalkylator

Det vi kommer att berätta nu är en grej som vi är sjukt malliga över, nämligen att vi kan erbjuda alla som blir medlemmar möjligheten att hållbarhetsberäkna sina måltider i vår matkalkylator. Så himla bra tycker vi!

Vad är en matkalkylator?

Typ framtidens miniräknare. Det här verktyget bygger på mer än 20 års forskning och tar hänsyn till alla processer som orsakar utsläpp av växthusgaser – från produktion till att varan ställs på hyllan i en typisk matbutik.

Varför ska jag använda den?

För att ta reda på vilka livsmedel och vilka av dina vardagsrätter som har störst negativ påverkan på klimatet, men också vilka som är bäst att äta när du curlar planeten. Vill du ta reda på klimatavtrycket för den mat du själv äter drar du i reglagen i matkalkylatorn. Lätt som en plätt!

Vad menas med klimatavtryck för livsmedel?

Klimatavtryck för livsmedel beskriver hur stor påverkan på klimatet som ett visst livsmedel har. Kalkylatorn visar antal kilo koldioxid (CO2e) per normalstor portion. 

Hur räknas klimatavtrycket ut?

De flesta livsmedel har en lång produktionskedja bakom sig innan de hamnar i en butik, med produktion av insatsvaror, följt av jordbruk eller fiske, transporter, förädlingar och ytterligare transporter. Ibland kan kedjan vara lång och komplicerad. För att räkna ut klimatavtrycket på ett rättvist sätt måste alla väsentliga utsläpp som skett längs produktionskedjan räknas med. För att olika produkter ska gå att jämföra med varandra är det viktigt att beräkningarna görs på så lika sätt som möjligt.

Kul, men hur vet jag om min måltid är klimatsmart då?

WWF rekommenderar inom initiativet One Planet Plate en gräns vid 0,5 CO2e per portion, så om du håller dig under gränsen kan du klappa dig själv på axeln. Som exempel kan vi berätta att en vanlig portion med spagetti och köttfärssås beräknas till 3,64 CO2e, och en portion med fiskpinnar, potatismos och ärter till 1,10 CO2e.

Hur kan jag minska mitt klimatavtryck genom maten?

Ät växtbaserat och välj närodlat när du kan! Om vi alla går över till att äta växtbaserat skulle vi minska våra utsläpp med drygt 70 procent, enbart från maten. Om vi skippar köttet men fortsätter att äta ägg och mejeriprodukter minskar vi utsläppen med så mycket som en fjärdedel – från 1,8 ton till 1,2 ton utsläpp per år. Om vi fortsätter att äta kött och bara skippar nötköttet (som står för de i särklass största utsläppen), når vi också långt. Även mindre steg, som till exempel att halvera köttkonsumtionen, är steg i rätt riktning för att minska utsläppen av växthusgaser. 

Vill du veta mer om CarbonClouds matkalkylator? Besök gärna www.carboncloud.io och läs mer. Eller så blir du helt enkelt bara medlem här. Både och funkar också fint förstås.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.