Fasta lagom – Food Pharmacy

Dag Kättström

Post image

Fasta lagom

Vi utvecklas och blir starkare när vi utsätter oss för utmaningar, men om kraven blir för stora lurar utbrändheten runt hörnet och vi kan bli sjuka. Kroppens celler tycks fungera på samma sätt. De blir starkare av utmaningar i form av till exempel motion och fasta, men det får inte bli för mycket. Frågan är då vilken dos utmaningar som är lagom. 

Det finns ett ämne som heter rapamycin och som kan trigga kroppen att dra igång processer som liknar det som händer när vi fastar. Molekylen har visat sig kunna förlänga livet på möss med upp till 30 procent och många är intresserade av att experimentera med detta “livselixir”, men det finns ett stort problem: doseringen.

Låga doser rapamycin stärker immunsystemet, medan höga doser leder till att immunsystemet tvärtom stänger ner. Immuncellerna blir så pass inaktiva att rapamycin idag används som läkemedel vid transplantationer för att de nya organen inte ska stötas bort.

Effekten av rapamycin beror på molekylens förmåga att hämma proteinkomplexet mTOR (Mammalian Target of Rapamycin). Det är en central regulator för tillväxt, hälsa och åldrande. Fasta hämmar också mTOR och är till skillnad från rapamycin kostnadsfritt och man behöver inte tänka på doseringen, eller?

Nej, det tycks som att fasta precis som rapamycin kan göra immunsystemet starkare eller svagare beroende på dos. Tidskriften Cell samlar upp flera studier på området i ett färskt nummer.

Resultaten tyder på att totalfasta under flera dagar försvagar immunsystemet. Totalfasta i ett dygn stärker det, men man får också en förstärkning genom att bara dra ner på maten till hälften under ett dygn. Fasta är ett kraftfullt verktyg och effekterna kan vara mycket positiva, men man ska ha respekt för processerna som kan triggas och inte gå ut för hårt.

Det mesta pekar idag på att det inte finns några bra anledningar att totalfasta (bara dricka vatten). Förutom risker med immuniteten finns det tecken på att tarmbakterierna kan påverkas negativt

Totalfasta är heller inte så naturligt om man tänker efter. Historiskt har människan alltid kunna hitta något att stoppa i munnen även under hungersnöd. Om man ska fasta för positiva hälsoeffekter är det säkrast att istället kraftigt dra ner på maten under en period. 

Forskaren Valter Longo har försökt hitta en “sweet spot” med det matintag under en fasta som ger bäst hälsoeffekter och optimal påverkan av mTOR. Han provade en mängd olika fasteregimer på möss och kom till slut fram till det som kallas “Fasting Mimicking Diet” eller fastehärmande kost. Det innebär att man drar ner kalorierna till cirka en tredjedel av normalt dagsintag under fem dagar.

Alla typer av fasta ger dock effekt och det gäller att hitta det sätt som passar bäst. I takt med att allt fler studier görs kommer vi troligen också att få se olika fastescheman beroende på vad man vill uppnå. Gå ner i vikt? Motverka autoimmunitet? Uppnå mental fokus? Stärka immunsystemet inför långresan? Det är en spännande utveckling som jag ser fram emot att följa och berätta mer om här på Food Pharmacy.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.