Food Pharmacys kantarelltoast – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Food Pharmacys kantarelltoast

fav

Det här receptet på kantarelltoast publicerades först i SvD Perfect Guide.

Bassängbad och bastubad i all ära, men håll med om att inget går upp mot ett härligt renande skogsbad. Jaså, tänker du kanske, vad sjutton är nu det? Har du helt missat den hippa japanska terapitrenden skogsbad, eller shinrin-yoku som metoden egentligen kallas, är det nu hög tid att både spetsa öronen och lägga fram allväderskläderna i hallen. 

Målet med shinrin-yoku är att du ska ta in den lugna och kravlösa skogsatmosfären med alla dina sinnen, gärna under en lugn promenad i tystnad. Fenomenet uppstod som en reaktion på det stressade japanska samhället och har sedan 1980-talet, när de första organiserade skogsbaden erbjöds, blivit en allt mer uppskattad metod för återhämtning. Myndigheterna i Japan har till och med låtit inrätta särskilda terapiskogar som fungerar som terapeutiska centrum för alla som önskar. 

Wow, säger vi bara och plockar upp våra tappade hakor från golvet. Särskilt inrättade terapiskogar. Tänk om lilla Sverige kunde ta efter Japan och föra in organiserade skogspromenader i folkhälsoarbetet. Vi kunde få officiella smultronställen? Och guidade naturvisningar på recept?

Den som lever får se, kära mindfulness-vänner, men häng inte läpp i väntan på terapiskogarna. Vi har kanske inga särskilda skogsbadplatser än men vi har faktiskt två andra rogivande godbitar, nämligen allemansrätten och skogens gyllene guld – kantarellerna. 

Vi föreslår att du slår en japansk och en svensk fluga i en smäll och tar ett skogsbad i svampskogen. En alldeles utmärkt terapiform, om du frågar oss. Och när du kommer hem slänger du ihop vår precis lika geniala kantarelltoast.

Kantarelltoast
Print

Food Pharmacys kantarelltoast

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 stora portioner 1x
Scale

Ingredienser

Kantarellpesto:

2 1/2 dl kantareller, grovhackade

1 dl pinjenötter eller valnötter, rostade

1/2 dl olivolja + lite extra att steka i

4 vitlöksklyftor, pressade

2 msk näringsjäst

1 näve persilja salt och peppar

Ljust toastbröd (1 limpa):

2 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl bovetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ägg

2 morötter

2 dl havremjölk

1 tsk fänkålsfrön

flingsalt

Instruktioner

Vi börjar med brödet. Blanda bovetemjöl och bakpulver i en bunke. Mixa morötterna tillsammans med havremjölk, ägg och havregryn i en mixer.  Rör ihop. Tillsätt stötta fänkålsfrön och häll upp i en brödform. Grädda i mitten av ugnen på låg värme (strax över 100°C) i ungefär en timme.

Under tiden brödet står i ugnen fräser du kantarellerna och vitlöken i en stekpanna tillsammans med lite olivolja. Mixa resterande ingredienser i en matberedare. Lägg i de frästa kantarellerna i matberedaren tillsammans med salt, peppar och persilja, och tryck på pulse-knappen några gånger. Ha i lite extra olivolja om peston blir för tjock. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna innan du skär upp det.

Stek brödskivor i olivolja och toppa med flingsalt. Klicka upp kantarellpesto på brödskivorna och dekorera med färsk persilja.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. I min ugn tog det betraktligt längre tid än angiven tid på cirka en timme. Ett bättre mått är att mäta temperaturen, upp mot 90 grader och se att brödet släppt runt kanterna, för att veta när det är färdigt. Jag använder inte teflon, utan penslade formen istället. Brödet var väldigt gott.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tipset Elin! Ja, det kan ju variera lite mellan olika ugnar så det är bra att inte stirra sig helt blind på receptet när det kommer till just tid i ugnen. Kul att du gillade brödet!

 2. Hej,

  Receptet är inte veganskt, ägg är inte veganskt. Det borde ni ha koll på 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för heads up Ester – ett fel när receptet taggades upp vid publicering. Fixat nu!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.