Kantarellpesto:
2 1/2 dl kantareller, grovhackade
1 dl pinjenötter eller valnötter, rostade
1/2 dl olivolja + lite extra att steka i
4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk näringsjäst
1 näve persilja salt och peppar
Ljust toastbröd (1 limpa):
2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 morötter
2 dl havremjölk
1 tsk fänkålsfrön
flingsalt
Vi börjar med brödet. Blanda bovetemjöl och bakpulver i en bunke. Mixa morötterna tillsammans med havremjölk, ägg och havregryn i en mixer. Rör ihop. Tillsätt stötta fänkålsfrön och häll upp i en brödform. Grädda i mitten av ugnen på låg värme (strax över 100°C) i ungefär en timme.
Under tiden brödet står i ugnen fräser du kantarellerna och vitlöken i en stekpanna tillsammans med lite olivolja. Mixa resterande ingredienser i en matberedare. Lägg i de frästa kantarellerna i matberedaren tillsammans med salt, peppar och persilja, och tryck på pulse-knappen några gånger. Ha i lite extra olivolja om peston blir för tjock. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna innan du skär upp det.
Stek brödskivor i olivolja och toppa med flingsalt. Klicka upp kantarellpesto på brödskivorna och dekorera med färsk persilja.