fbpx

Betalt samarbete

Post image

Nu kan du mäta dina goda tarmbakterier

Det här inlägget är sponsrat av Gutfeeling Labs:

Hur är just din tarmflora sammansatt? Med Gutfeeling Labs analys får du reda på nivåer av vissa utvalda goda bakterier samt gynnsamma funktioner hos din tarmflora. Ett exempel på en gynnsam funktion hos tarmfloran är dess potential att producera kortkedjiga fettsyror. Vetenskapliga studier har visat att dessa fettsyror kan stärka tarmens barriärfunktion samt ha antiinflammatoriska effekter. 

Med Gutfeeling Labs analys får du dessutom kostråd anpassade för att främja tillväxt av goda bakterier samt öka nyttiga bakteriefunktioner.

Studier har visat att enkla kostförändringar skulle kunna öka mängden av bakterier med potential att producera hälsofrämjande substanser som exempelvis antiinflammatoriska fettsyror. 

Vetskap om hur just din unika tarmflora är sammansatt kan ge den där ökade motivationen som behövs för att du ska ta det första steget till förändring. 

Gutfeeling Labs ger dig följande information:

Om du vill tar du ett nytt test efter att du under en period har följt de medföljande kostråden och ätit den mat som gynnar de hälsofrämjande bakterierna – ett enkelt sätt att se hur din tarmflora har förändrats genom kosten.

Vilka är Gutfeeling Labs? 

Gutfeeling Labs grundades av forskare inom immunologi och neurovetenskap, Lunds Universitet. Företagets vision är att med hjälp av analys och kostinformation öka allmänhetens intresse för kopplingen mellan kost och hälsa via tarmfloran. De vill helt enkelt erbjuda allmänheten en analys av tarmfloran som man kan förhålla sig till rent praktiskt och få användning av i sitt vardagliga liv.

Hur ser analysresultatet ut?

Bifidobacterium är ett exempel på en bakterie som i tillräcklig mängd skulle kunna påverka kroppen positivt, genom att förbättra förutsättningarna för att sänka kolesterolnivån i blodet, balansera kroppens immunsystem och producera kortkedjiga fettsyror. Dessa fettsyror är av särskilt intresse eftersom de i vetenskapliga studier visat sig ha potential att stärka tarmens barriärfunktion, samt ha antiinflammatoriska effekter. 

Ovan ser du ett exempel på testresultatet för en person som har beställt analys av tarmfloran vid två tillfällen. Den nedersta procentsatsen (vit box) visar hur stor andel av bakterien Bifidobacterium som personen hade i sin tarmflora vid det första provet. Efter att ha ställt om sin kost under en period och därefter lämnat ett nytt prov visade resultatet (gul box) på en betydligt högre andel Bifidobacterium.

Det grönfärgade området visar spridningsintervallet i en kontrollgrupp bestående av över 3000 väsentligen friska individer.

Hur går testet till?

Gutfeeling Labs använder guldstandarden för identifiering av bakterier, Next Generation Sequencing (NGS), som kombinerat med avancerad bioinformatik kan identifiera över 11 000 arter av bakterier.Via en unik databas kan man också mäta andelen av tarmflorans bakterier med potential att producera korta fettsyror (smörsyra och propionsyra), vitaminer, samt förmågan att bryta ner fibrer och laktos.

Om du beställer analysen tar du i lugn och ro provet hemma med hjälp av ett praktiskt provtagningskit som är enkelt att använda. Du skickar in provet med förfrankerat kuvert direkt till Gutfeeling Labs laboratorium i Lund.

Att lära känna sin tarmflora kan vara en nyckel till ökat välmående

Beställ din analys på gutfeelinglabs.se. Just nu ger rabattkoden foodpharmacy 20% reducerat pris (ord. pris 1190 kr). 

Dela

Kommentarer

 1. Ulrika Palm skriver:

  Halloj! Rabattkoden verkar inte funka. I alla fall inte för mig :).

  Ulrika

  1. Food Pharmacy skriver:

   Glöm inte att trycka på “Skicka kod” innan du går vidare i registreringen. Om det fortfarande krånglar för dig får du gärna mejla till medlem@foodpharmacy.se så ska vi hjälpa dig så snart vi kan!

 2. natalie skriver:

  Har ni läst detta? https://fof.se/tidning/2019/5/artikel/tarmbakterier-i-hajpad-halsotrend

  Känns lite vanskligt med de där testerna, minst sagt.

  1. Gutfeeling Labs skriver:

   Hej Natalie!

   Artikeln i Forskning och Framsteg riktar kritik mot ett annat företag och deras analys, inte vår. För tydlighetens skull har vi rett ut vad kritiken handlar om, och hur vi själva ser på det:

   1. Atlas Biomed uttrycker sig som om att det finns vetenskapligt stöd för orsakssamband mellan mönster hos tarmfloran och människors hälsa.

   Svar: Det finns inget vetenskapligt stöd för att egenskaper hos människans tarmflora orsakar sjukdomar, som exempelvis Crohns sjukdom. Vi utger oss inte för att kunna identifiera orsakssamband mellan din tarmflora och olika sjukdomar. Däremot har vetenskapliga studier visat samband mellan förekomst eller avsaknad av olika tarmbakterier och olika sjukdomar (typ-2 diabetes, autism hos unga, övervikt), men inte att dessa bakterier orsakar dessa sjukdomar.

   2. Uttalande från Atlas Biomed om att de kan avslöja om en persons tarmbakterier inte kan producera tillräckligt med vitamin B9 (folsyra) och att brist på denna vitamin kan orsaka apati, depression, trötthetsyndrom, dåligt minne och blodbrist, samt ryggmärgsbråck hos gravida.

   Svar: Man kan inte analysera någons tarmflora och på detta vis få reda på om en person har brist på ett visst vitamin. För att avgöra om man har vitaminbrist krävs ett blodprov.

   Vi på Gutfeeling Labs är noga med att påpeka att man i första hand får i sig folsyra igenom kosten (t.ex. från grönsaker) och att man endast genom blodprov kan identifiera vitaminbrist. Några vetenskapliga studier visat att en lokal produktion av folsyra (i tjocktarmen) skulle kunna gynna tjocktarmslemhinnans cellers DNA-reparation. Det är av denna anledning som vi ger svar på andelen av tarmflorans bakterier som kan producera just folsyra.

   Jag hoppas att detta gör saken lite tydligare!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.