Mättat fett i Food Pharmacy-podden – Food Pharmacy

Podd

Post image

Mättat fett i Food Pharmacy-podden

Avsnitt #102 av Food Pharmacy-podden är här och idag handlar det (föga förvånande om ditt öga råkade snudda vid rubriken) om mättat fett.

Vi minns själva med blandade känslor hur lightprodukterna plötsligt en dag gjorde entré i våra kylskåp i mitten av 80-talet. Hur det röda mjölkpaketet som genom ett trollslag hade blivit gult och smöret blommigt när vi stormade in i köket för frukost.

– Godmorgon, vad fan har hänt med mjölken och smöret? sa vi med blå mascara och illasittande Replayjeans.

Varpå våra rosiga, snudd på upphetsade, mammor svarade:

– Slå dig ner lilla vän så ska du genast få smaka på minimjölk och lättmargarin.

I dag vet vi att det inte var det mättade fettet som gjorde oss feta. Synd bara att rädslan för det hann få så stora konsekvenser. Mellan år 1990 och 2000 ökade antalet feta i västvärlden från 200 miljoner till 300 miljoner och många kopplar faktiskt det direkt till de förändringar som folk gjorde när de började undvika det mättade fettet.

I dagens avsnitt snackar vi med Ann Fernholm och Micke Mosley om just mättat fett, och om du klickar här, här eller här så kan du lyssna på vårt samtal om kokosolja, grädde, lightprodukter och kött (alla länkar leder alltså till samma plats, vi ville bara försäkra oss om att du verkligen klickar).

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej food pharmacy!
  Jag älskar er och följer er blogg, podd och er instagram som en stalker, hehe. Men jag har en fråga som jag funderat på ett tag. Det här med periodisk fasta, finns det någon ”åldersgräns” på det? Jag är en tonåring och just nu kör 14-16 timmar 3 dagar i veckan. Borde jag sluta eller göra ännu mer? Det är lite jobbigt när min mamma tror att jag gör det för estetiska skäl, har försökt förklara för henne men går inte så bra.. Och när jag ändå är igång med frågandet, vad tycker ni om proteinpulver? Tar inte det själv men skulle vilja testa, eftersom jag hittat ett recept på glass gjord på blomkål.
  Hoppas ni hinner svara och ha det bäst!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi skickar vidare din fråga om fasta till en av våra experter på området. Har vi tur får vi upp svaret på bloggen framöver. Tack för att du skriver och frågar!

 2. Jag ville bara säga att jag har följt er i några år och har läst varje blogginlägg och lyssnat på varje poddavsnitt samt läst alla era böcker 🙏 Ni är fantastiska! 😍

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh, tack bästa Emelie! Så roligt att höra!

 3. Signe Persdotter skriver:

  O så god soppa!
  Jag kokar oftast en stor portion kikärtor och fryser in.
  Tog samma mängd kikärtor som i de färdigköpta förpackningarna och det gick alldeles utmärkt.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vad kul att du gillade den, Signe! Och tack för tips!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.