Äpple- och kanelboll med havtorn – Food Pharmacy

Therese Elgquist, Recept

Post image
fav

Äpple- och kanelboll med havtorn

fav

Ännu en godbit att lägga till repertoaren av söta bollar! Eller kommer-hem-från-vad-som-och-kan-inte-bestämma-mig-för-vad-jag-ska-äta-så-jag-tar-en-tankeboll-så-länge, som jag även kallar dem.

Jag brukar allt som oftast göra mina med mängder av kakao, havregryn och olika typer av nötsmör och sedan rulla i allt från krossade nötter till matcha och bärpulver. Men så ibland sätter suget in efter något annat – exempelvis äppelkaka i bollform! Då gör jag dessa. För att göra det hela lite mer spännande slängde jag ner svenska havtorn också. Det ger en riktigt god syra som överraskar på ett kul sätt!

I och med att dessa bollar innehåller en del vätska (från äpple och havtorn) så passar de inte jättebra att frysa ner, de blir liksom lite blöta när de tinar. Istället rekommenderar jag att äta alla på en gång. Eller, skämt åsido, ha dem i kylen tills de äts upp – de håller sig i minst en vecka!

När det gäller val av tahini här är det en ren smaksak: den mörka är djupare och lite mer skarp i smaken, den ljusa är mildare men fortfarande väldigt god.

Blomströssel är något jag har kommit att använda på det allra mesta, tycker att det är himla fint och blir glad av att dekorera min mat med b-l-o-m-m-o-r. Jag har införskaffat flera blandningar, och toppar allt från morgongröten till sallader och dessert med dem. De jag använder kommer från märket ADD:wise och finns lite här och vart, och på nätet.

Nu, dags att börja rulla!

Print

Äpple- och kanelboll med havtorn

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 14 bollar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

4 dl havregryn

1 msk malen kanel

1/2 tsk malen ingefära

1 nypa flingsalt

14 färska dadlar, urkärnade

1 svenskt rött äpple

1/2 dl tahini, mörk eller ljus

1/2 dl frysta havtorn, tinade

Malen kanel att pudra med + torkade blommor att rulla i (valfritt)

Instruktioner

Mixa havregrynen till ett smul i matberedare tillsammans med kryddor och salt. Tillsätt dadlarna och mixa till ett smul. Tärna äpplet och tillsätt till smulet. Fortsätt mixa till ett smul på nytt. Tillsätt tahini och havtorn – nu kommer degen börja gå ihop! Mixa tills slätt. Tillsätt eventuellt lite mer havregryn och mixa om smeten känns för blöt. Kom dock ihåg att havregrynen suger åt sig vätska så det gör ingenting om degen känns lite kladdig när du är klar – när smeten fått vila en liten stund blir den perfekt!

Forma smeten till 14 bollar. Pudra med kanel (motså frestelsen att rulla i kanel, det kan bli för mycket av det goda och näst intill omöjligt att äta!) och rulla eventuellt i torkade blommor. Förvara svalt. Och mumsa på!

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.