Att fasta för att gå ner i vikt – Food Pharmacy

Dag Kättström

Post image

Att fasta för att gå ner i vikt

Det säger sig själv att fasta leder till att man förlorar kilon. Utan tillräcklig energi från mat börjar kroppen ta av reserverna istället. Men är perioder av fasta ett bra sätt att långsiktigt nå en lägre vikt? Kanske, men då bör man antagligen fasta för alla de andra positiva effekterna och se viktnedgången som en bonus. 

Det har nog sjunkit in hos de flesta idag att det bedrägligt enkla receptet “mindre mat och mer motion” inte är så självklart i praktiken. Det är helt enkelt otroligt svårt att gå ner i vikt. Det belöningssystem som ska få oss att äta och bygga upp reserver har finslipats och förstärkts i hundratals miljoner år. Den positiva känsla som en viktnedgång kan ge oss har inte mycket att sätta emot det. Och även om man lyckas göra sig av med många kilon är kroppen inställd på att ta tillbaka dem. 

Det finns en uppmärksammad studie gjord på överviktiga deltagare i den amerikanska varianten av dokusåpan “Biggest looser”. De utsätter sig under programmet för några veckors kontinuerlig kalorirestriktion och hård träning. Givetvis går de ner i vikt, men kroppen anpassar sig till att maten börjar tryta och ställer om förbränningen. Om de inte fortsätter med samma kostrestriktion och träningsmängd efter programmet är det därför kört. Alla deltagare utom en i studien gick upp igen. Och inte nog med det. De gick upp mer än vad de vägde tidigare.

När våra kroppar märker att det är brist på mat och att bristen ser ut att vara ihållande, sänker vår genetiska programmering förbränningen. Men om man fastar under minst 2,5 dagar kan effekten åtminstone initialt bli omvänd. Förbränningen ökar och många som fastar märker också att energinivåer och kreativitet går upp efter några dagar. 

Man kan tolka det som att generna från vår tid på savannen för 100.000 år sedan vill ge oss bättre förutsättningar att räta upp en havererad matsituation. Några dagar utan föda och vi ska med mer energi och mer kreativitet förmås att få tag på något nytt att äta. Idag kan vi “mjölka” den effekten genom några dagars kraftig kalorirestriktion. Inte för att fälla ett bytesdjur eller gräva fram ätbara rötter, utan för att kanske hitta lösningar på nutida utmaningar i livet.  

Mot bakgrund av effekten på förbränningen kan man tänka sig att periodisk fasta skulle ge bättre effekt än konstant kalorireduktion för den som vill gå ner i vikt, men det finns inget forskningsstöd för det. Viktnedgången blir densamma enligt en färsk forskningsöversikt, men som författarna konstaterar: det behövs mer omfattande studier än vad som gjorts hittills. 

Vad som dock är helt klarlagt i studier är att en avgränsad period av kraftig matrestriktion ger mycket positiva hälsoeffekter. Färska exempel från i höst är en studie som visar på minskad inflammation, och en annan om att fasta stimulerar tillväxtfaktorn GDF11 som motverkar cancer och hjärt/kärl-sjukdomar, nybildar hjärnceller och föryngrar organ. 

Fasta kan också ha psykologiska effekter relaterade till viktnedgång. Själv blir jag efter en fasta mer intresserad av mångfasetterad och bättre mat. Fasta gör mig också medveten om alla matsignaler som kommer och går under en dag och lär mig att det går att avstå om man vill. Det färgar efterhand av sig mer och mer på min vanliga kosthållning. 

Att fasta endast för att gå ner några kilo är så tråkigt och meningslöst att det kan motverka sitt syfte i längden. Det är antagligen bättre att fasta för att få fler friska år, för att skärpa sinnet och lära känna sina hungersignaler. Om du även sätter in din fasta i ett historiskt sammanhang och jordar dig till tidigare generationers betydligt tuffare matsituation, kan det skänka ytterligare mening till några dagars matbrist. Med tiden kan du på så sätt nå ett viktmål genom periodisk fasta utan allt för mycket själsdödande kamp mot naturen. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Snart dags igen!

Missa inte vår populära Fastehärmande 5-Dagars Kur

LÄS MER HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Jag har länge varit sugen på att testa kort fasta men inte kommit till skott. Hur länge skulle du rekommendera att man fastar åt gången, och hur ofta? (frisk vuxen person)

 2. Hej Moa, 

  Om man som du är fullt frisk handlar det om att då och då utsätta kroppen för matbrist för att dra nytta av alla de positiva effekter som drar igång. Då står det dig en formlig uppsjö av olika fasterutiner till buds. Så det handlar om att hitta ett sätt som känns rätt för dig.

  Personligen har jag svårt för de korta periodiska fastorna, som till exempel Mosleys 5:2-diet. Jag upplever tendenser till överätning efter fastedagarna och det ständiga start-stopp är tärande och trist. Dessutom tolkar jag forskningen som att perioderna är för korta för att exempelvis cellreparation ska dra igång. Man går även miste om effekten som många känner att fastan blir lättare från dag 3 och att man kan då kan få rejäla energipåslag.

  Jag har därför fastnat för professor Valter Longos “Fasting mimicking diet” där du tar fem dagar i rad med 750 kalorier om dagen. Detta upprepar jag var 3-4 månad. Är man i perfekt form föreslår Longo att man gör det en gång i halvåret för att rensa ut felfungerande celler. Har man hälsoproblem kan man göra det en gång i månaden. Longo rekommenderar också att man konstant håller 12 timmars matfönster per dygn.

  Jag tror inte att man behöver vara så exakt. Mycket handlar om att gå i takt med sin fasta. Om du känner för att ta en meditativ helg med tre dagar då du kanske inte äter någonting, så kan det vara helt rätt. Även om man inte måste totalfasta eftersom det ger minst lika god effekt att leva på “nötter och bär” i några dagar. 

  Viktigast är kanske att vara snäll mot sig själv. Om du sätter upp ett mål att du exempelvis ska fasta i fem dagar och sedan inte mår bra, eller om livet kommer i vägen på något sätt, så är det bara att avbryta utan att känna det som ett misslyckande. Även en dags fasta ger positiva effekter.

  För att sammanfatta så är mitt råd utifrån det rådande forskningsläget att man ska ta en rejäl matbrist minst fyra dagar i rad några gånger om året. Men all fasta är bra och att det gäller att hitta sin egen väg.

  Hälsningar Dag

 3. Hej, båda länkarna är brutna, jag fastar just nu och är ute efter underbyggnad till fortsatt fasta i perioder:
  … visar på minskad inflammation, och en annan om att fasta stimulerar tillväxtfaktorn GDF11 som motverkar cancer och hjärt/kärl-sjukdomar, nybildar hjärnceller och föryngrar organ.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för info, Maria! Vi har uppdaterat så att länkarna ska stämma nu.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.