Bjud vänner och familj på Thanksgiving-middag
Sista torsdagen i november är det Thanksgiving i USA och även om vi inte riktigt har den traditionen i Sverige så tänkte vi att vi väl åtminstone kan göra en variant där vi bjuder hem nära och kära på Thanksgiving-middag, samlar alla runt matbordet och är lite extra tacksamma?
Nu när vi läst på har vi lärt oss att Thanksgiving från början var en amerikansk skördefest med religiösa inslag, men idag firar man främst tacksägelsen för grundandet av nationen. I centrum på en Thanksgiving-middag står förutom tacksamheten ofta en kalkon, pekannötter samt sötpotatisar, och med vår amerikanska kollegas hjälp har vi därför gjort en vegetarisk middagsvariant som vi föreslår att du äter dagen till ära.

Svensk vegetarisk potpie
Potpie är en amerikansk middagspaj som görs i en djup ugnsform och ofta har ett kakliknande krisp på toppen. Vem säger nej till ett kakliknande kris? Vi har gjort en vegetarisk FP-variant som ger 10 kryss i Näringsjägarkompassen, men lägg väldigt gärna till en stor sallad för extra poäng.
Svensk vegetarisk potpie
- Portioner : 4 1x

Ingredienser
Sås:
4 dl växtbaserad grädde
2 msk näringsjäst
1/2 dl kikärtsmjöl
1 buljontärning
salt & peppar
Fyllning:
2 frp kokta kikärtor
1/2 gul lök
2 selleristjälkar
1 morot
1,5 dl frysta gröna ärtor
1 tsk timjan
1/2 tsk rökt paprika
Kak-krisp:
0,5 dl växtbaserad mjölk
3/4 tsk äppelcidervinäger
1 dl kikärtsmjöl
6 msk mandelmjöl
4 1/2 msk potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader (eller lägre om du vill). Hacka lök, selleri och morot och stek på låg temperatur med ärtor, timjan och paprika i lite olja och några matskedar vatten tills allt mjuknat. Lätt sedan i kikärterna. Vispa ihop såsen i en kastrull och värm på spisen (fortsätt vispa) tills den börjar sjuda. Låt sjuda i några minuter och häll sedan över grönsakerna. Häll över rubbet i en ugnsfast form.
Dags att baka! Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan. Låt mjölken och vinägern stå i några minuter innan du häller över de torra ingredienserna. Rör ihop. Klicka ut degen över grytan och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i 10-20 minuter beroende på temperatur. Grytan får gärna bubbla lite när du tar ut den och kakorna ska se klara ut.


Smashade sötpotatisar
Det här var nog det mest otippade receptet någonsin. Alltså, mamma Mia vad gott! Kombon sötpotatis/salt/peppar/honung och kanel väckte ju inte direkt något omedelbart ha-begär i oss, men ojojoj vad förvånade vi blev. Du måste prova!
PrintSmashade sötpotatisar
- Portioner : 4 1x

Ingredienser
4 sötpotatisar
1 msk olivolja
3 msk smält kokosolja
2 msk honung
1 msk kanel
salt & peppar
1 msk sesamfrön eller hackade pekannötter
färsk persilja
Instruktioner
Börja med att skrubba och skära sötpotatisen i stora, runda skivor. Ångkoka i några minuter tills de blir mjuka. Lätt på en plåt med papper och tryck försiktigt på dem med en gaffel. Häll på oljan och ringla honungen. Ha på kanel, salt och peppar. Ställ in i ugnen på valfri temperatur och låt stå där tills du känner dig nöjd (typ 10 minuter). Garnera med sesamfrön/hackadepekannötter och hackad färsk persilja.


Tårta med sötpotatis och kanelfrosting
Den här tårtan bakade vi när Mia fyllde 32 år (plus 10) och vi tar gärna tillfället i akt att äta den igen. Det är en makalöst god tårta som innehåller både sötpotatis och kanelfrosting gjord på bland annat cashewnötter och kanel som känns klockren att avrunda vår Thanksgiving-middag med. En näringsjägares våta dröm! Du hittar receptet här.