fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Bjud vänner och familj på Thanksgiving-middag

Sista torsdagen i november är det Thanksgiving i USA och även om vi inte riktigt har den traditionen i Sverige så tänkte vi att vi väl åtminstone kan göra en variant där vi bjuder hem nära och kära på Thanksgiving-middag, samlar alla runt matbordet och är lite extra tacksamma?

Nu när vi läst på har vi lärt oss att Thanksgiving från början var en amerikansk skördefest med religiösa inslag, men idag firar man främst tacksägelsen för grundandet av nationen. I centrum på en Thanksgiving-middag står förutom tacksamheten ofta en kalkon, pekannötter samt sötpotatisar, och med vår amerikanska kollegas hjälp har vi därför gjort en vegetarisk middagsvariant som vi föreslår att du äter dagen till ära.

Svensk vegetarisk potpie

Potpie är en amerikansk middagspaj som görs i en djup ugnsform och ofta har ett kakliknande krisp på toppen. Vem säger nej till ett kakliknande kris? Vi har gjort en vegetarisk FP-variant som ger 10 kryss i Näringsjägarkompassen, men lägg väldigt gärna till en stor sallad för extra poäng.

Print

Svensk vegetarisk potpie

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Sås:

4 dl växtbaserad grädde

2 msk näringsjäst

1/2 dl kikärtsmjöl

1 buljontärning

salt & peppar

Fyllning:

2 frp kokta kikärtor

1/2 gul lök

2 selleristjälkar

1 morot

1,5 dl frysta gröna ärtor

1 tsk timjan

1/2 tsk rökt paprika

Kak-krisp:

0,5 dl växtbaserad mjölk

3/4 tsk äppelcidervinäger

1 dl kikärtsmjöl

6 msk mandelmjöl

4 1/2 msk potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver salt

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader (eller lägre om du vill). Hacka lök, selleri och morot och stek på låg temperatur med ärtor, timjan och paprika i lite olja och några matskedar vatten tills allt mjuknat. Lätt sedan i kikärterna. Vispa ihop såsen i en kastrull och värm på spisen (fortsätt vispa) tills den börjar sjuda. Låt sjuda i några minuter och häll sedan över grönsakerna. Häll över rubbet i en ugnsfast form.

Dags att baka! Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan. Låt mjölken och vinägern stå i några minuter innan du häller över de torra ingredienserna. Rör ihop. Klicka ut degen över grytan och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i 10-20 minuter beroende på temperatur. Grytan får gärna bubbla lite när du tar ut den och kakorna ska se klara ut.

Smashade sötpotatisar

Det här var nog det mest otippade receptet någonsin. Alltså, mamma Mia vad gott! Kombon sötpotatis/salt/peppar/honung och kanel väckte ju inte direkt något omedelbart ha-begär i oss, men ojojoj vad förvånade vi blev. Du måste prova!

Print

Smashade sötpotatisar

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

4 sötpotatisar

1 msk olivolja

3 msk smält kokosolja

2 msk honung

1 msk kanel

salt & peppar

1 msk sesamfrön eller hackade pekannötter

färsk persilja

Så här gör du

Börja med att skrubba och skära sötpotatisen i stora, runda skivor. Ångkoka i några minuter tills de blir mjuka. Lätt på en plåt med papper och tryck försiktigt på dem med en gaffel. Häll på oljan och ringla honungen. Ha på kanel, salt och peppar. Ställ in i ugnen på valfri temperatur och låt stå där tills du känner dig nöjd (typ 10 minuter). Garnera med sesamfrön/hackadepekannötter och hackad färsk persilja.

Sötpotatiskaka med frosting

Tårta med sötpotatis och kanelfrosting

Den här tårtan bakade vi när Mia fyllde 32 år (plus 10) och vi tar gärna tillfället i akt att äta den igen. Det är en makalöst god tårta som innehåller både sötpotatis och kanelfrosting gjord på bland annat cashewnötter och kanel som känns klockren att avrunda vår Thanksgiving-middag med. En näringsjägares våta dröm! Du hittar receptet här.

Dela

Kommentarer

 1. Renee Lansdowne skriver:

  Hej,
  Varifran kommer booster krysset in the pot pie?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi satte kryss för äppelcidervinägern eftersom vi ger oss själva ett kryss för den när vi tar den i en shot. Här är det naturligtvis upp till var och en hur man väljer att göra. Men så tyckte vi!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.