Brustablett eller broccolisoppa? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Brustablett eller broccolisoppa?

Hösten är här, löven är krattade och tjockjackan är på. Förkylningstiderna närmar sig med stormsteg och i dagens poddavsnitt #108 talar vi om att det är hög tid att att boosta med vitamin C. Att få i sig tillräckligt med C-vitamin är viktigt för att kroppens antioxidantförsvar inte ska bli sämre, men visste du att personer med metabolt syndrom har högre behov av C-vitamin i maten än vad friska personer har?

Anledningen är att metabolt syndrom kan leda till en obalans i tarmfloran så att kroppen tror att det pågår en bakterieinvasion. Då använder de vita blodkropparna något som kallas för hypokloritsyra som vapen mot bakterierna men som även förstör C-vitamin. Det betyder alltså att en person med metabolt syndrom kan få i sig lika mycket C-vitamin som en frisk person men eftersom C-vitaminet förstörs av hypokloritsyran så måste de äta en större mängd av vitaminet.

Många väljer att ta genvägen via en brustablett, men vi föredrar som alltid mat framför tillskott. Då får du ju dessutom i dig fibrer som skyddar och tränar tarmen. Vårt bästa tips? Eftersom broccoli innehåller mycket C-vitamin, faktiskt mer än en apelsin, så tänker vi att vi snor ihop en broccolisoppa idag (i dagens poddavsnitt som du lyssnar på här får du dessutom receptet på en ännu enklare variant).

Se receptet längst ner!

Hur vanligt är metabolt syndrom?
I Sverige har nästan 20 procent av alla vuxna metabolt syndrom (många faktiskt utan att vet om det). En person anses ha metabolt syndrom om hen har antingen insulinresistens eller högt blodsocker samt minst två av följande symptom: bukfetma, högt blodtryck, låga nivåer av det goda kolesterolet HDL eller höga nivåer av tryglicerider.

Varför får vi metabolt syndrom?
För att vi äter för mycket socker och bearbetade fetter vilket leder till låggradig inflammation som ökar risken för metabolt syndrom. Metabolt syndrom är i sin tur en riskfaktor för diabetes typ 2 och hjärt-kärlksjukdom.


Print

Broccolisoppa med kikärtor, vitlök och ingefära

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 gul lök
2 broccoli
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 krm chiliflakes
400 ml kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong (vatten och lantbuljong)
1 förp kokta kikärter (à 380 g)
1/2 tsk spiskummin
olivolja
salt och peppar
1/2 kruka persilja

Instruktioner

Skala och hacka lök och vitlök och skiva broccolin. Skala och riv ingefäran. Fräs lök och broccoli lätt och rör ner ingefära, hackad vitlök och chilin. Tillsätt kokosmjölk, buljong och vatten och låt sjuda i cirka 12 minuter. Skölj kikärterna under tiden och låt dem rinna av ordentligt. Rosta dem i en stekpanna i lite olja. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Mixa soppan slät i din mixer och smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan servera soppan toppad med kikärtorna och persiljan.

Anteckningar

TIPS!

Servera gärna med tofu!I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej vill man bevara just c vitaminet så är det ju synd att både fräsa och koka broccolin.
  Kanske ångkoka den och tillsätta på slutet …..

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, att ångkoka är naturligtvis ännu bättre!

 2. Jag/vi har nästan alltid broccoli stammen i den gröna morgon smoothien 🙏

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi också! Så smart!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.