Dags att ta bebismaten på blodigt allvar – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Dags att ta bebismaten på blodigt allvar

Låt mig presentera veckans fredagsmysbebis: Elodie som är nio månader. Hennes föräldrar tar det här med bebismat på blodigt allvar. Istället för att låta Elodie äta hyperprocessad pulvergröt, har de experimenterat fram ett recept på en glutenfri blodpudding som med råge kan tillfredsställa ett litet barns järnbehov. 

Ett skäl till varför BVC rekommenderar föräldrar att ge industriproducerad pulvergröt till sina små är att de är berikade med järn. Men man kan undra hur många BVC-sköterskor som egentligen har läst ingredienslistorna på dessa produkter? När jag skrev Smakäventyret för några år sedan bestod vissa av dem till stor del av vetemjöl, palmolja och koncentrerad juice. Sedan kom man på att för mycket vetemjöl kanske kan orsaka glutenintolerans. Nuförtiden har andelen vetemjöl minskat, men det finns fortfarande rikligt med koncentrerad juice i exempelvis grötklämmisar.

Skaffa dig järnkoll

Vi föräldrar behöver verkligen ha järnkoll. Järnbrist kan påverka hjärnans utveckling och bebisar har ett nästan ett lika stort järnbehov som typ vampyrer (eller i alla fall som vuxna män). Men att ha järnkoll behöver inte innebära att man ska ge barnet hyperprocessad gröt. I kapitlet om 6-12 månader i Stora boken om barn och mat berättar vi exempelvis hur du kan järnberika hemlagad gröt med paltbröd, som är bakat på blod (en väldigt bra källa till järn).

En glutenfri och järnrik blodpudding

Elodies pappa, Leo Betschart, har tagit detta ännu längre. Inspirerad av boken har han experimenterat fram helt glutenfri vampyrmat: en (enligt ryktet) grymt god blodpudding. Här är receptet:

0,5 liter nötblod
50 g gul lök
50 g champinjoner
0,5 st äpple
1 pkt bacon (valbart om bebis ej ska äta salt)
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 äggulor
1 msk fiberhusk

Kryddor:
2 tsk vitpeppar
2 tsk ceylon kanel
1 tsk kryddpeppar
1 tsk mald nejlika
2 tsk salt (valbart om bebis ej ska äta salt)

Hacka lök, champinjoner, äpple och bacon och stek försiktig i smör och/eller talg. Tillsätt alla kryddorna precis innan det har stekt klart. Låt fyllningen svalna.

Kör sedan fyllningen i en matberedare. Tillsätt blod, mandelmjöl, kokosmjöl och äggulor. Kör blandningen tills den är slät. Fortsätt sedan mixa medan du tillsätter fiberhusken.

Smöra en form (exempelvis en brödform). Häll i smeten och täck formen med aluminiumfolie. Sätt sedan formen i en större form och fyll den yttre formen med vatten. Blodpuddingen skall gräddas i vattenbad i 150 grader i ca 45-50min (tills den stelnat). Man kan välja att skiva blodpuddingen och äta som den är eller steka skivorna innan man äter dem.

Hemlagade nötfärsbiffar

En annan av Elodies järnrika favoriter är nötfärsbiffar.

500g nötfärs
2 äggulor
2 msk valfria örter (typ rosmarin, timjan, persilja och oregano).

Blanda allting och forma till biffar av den storleken du vill ha. Stek i smör, talg eller något annat fett i en gjutjärnspanna (som ger en extra boost av järn)

Ett stort tack till Sandra Larsson, Elodies mamma, som har förmedlat dessa recept. Hon hälsar och hoppas att de ska komma till nytta. Fortsätt att dela era bästa knep. Sprid inspiration och låt maten göra gott. Trevlig helg!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Kristina Svenserud skriver:

  Så intressant! Är just nu gravid med mitt andra barn och det vore ju fantastiskt att kunna göra ännu mer mat på egen hand. Med den första har det blivit mycket pulvergröt, som hon förvisso har älskat, just för att få in järn i kosten. Ska definitivt införskaffa den omnämnda boken. Tack för tipset!

 2. Margaretha skriver:

  Är det inte lite väl mycket kryddor och salt i receptet?
  Vår kokboks blodpuddingrecept med 1 liter blod och 8 dl rågmjöl har endast 0,5 tsk vitpeppar, 3 tsk salt och 0,5 tsk malda nejlikor.

 3. Ann Fernholm skriver:

  Som det står i receptet ska man undvika att salta maten till en bebis, annars saltar man efter smak. Vad gäller kryddorna gillar många bebisar mat med mycket smak i. Stora boken om barn och mat handlar om att vi underskattar bebisars förmåga att utveckla sina smaklökar. Det bästa är att pröva sig fram.

 4. Ann Fernholm skriver:

  Ja, testa att göra mer mat själv! Boken handlar om hur viktigt det är att utveckla förmågan att äta mat under första året i livet. Sedan blir många barn kräsna mot sådant som är nytt för dem. Så ta chansen medan den finns!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.