Det är förändringen som är jobbig, inte den nya livsstilen – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Det är förändringen som är jobbig, inte den nya livsstilen

Jag ställde om min kosthållning helt och hållet och över en natt för lite mer än 7 år sedan. Det var inte enkelt. Men det var längesen nu. Och även om min kosthållning inte är lika radikal som den var från början så är den fortfarande inte ”standard” men däremot väldigt enkel att upprätthålla. 

Jag får ibland kommentaren: ”Sådär skulle jag aldrig palla att leva”. Eller: ”Mitt liv är alldeles för fullspäckat som det är för att kunna äta så där”. Men det är det som är grejen – min kosthållning är inte komplicerad eller jobbig idag, det var själva förändringen som var krävande. 

Jag hörde för några år sedan talas om Noel Burchs teori om ”fyra steg för att lära varje ny färdighet”, utvecklad på Gordon Training International på 70-talet, och jag kände så väl igen mig i de olika stegen. 

Varje gång vi ska ta oss an något nytt, oavsett om det handlar om att förbättra vår kommunikationsförmåga, lära ett nytt instrument eller språk eller förändra vår kosthållning så går vi igenom de fyra stegen: omedveten okunskap – medveten okunskap – medveten kunskap – omedveten kunskap. 

Du kan likna det vid att lära dig att köra bil. Som liten funderade du säkert inte så mycket på vad dina föräldrar höll på med där i framsätet, du var omedvetet okunnig och hängde bara med. När du började närma dig ”övningskörningsålder” började du säkert observera vad den körde gjorde och du började bli medveten om din okunskap kring bilkörning. Sedan började övningskörningen och du ägnade otroligt mycket energi åt att hålla koll på koppling, andra bilar, fotgängare, gas och broms. Du började bli bra på att köra bil men det krävde mycket uppmärksamhet och du var högst medveten om din nyvunna kunskap. Efter några års bilkörning kör de flesta av oss helt på autopilot, ibland är du framme vid jobbet utan att ha en aning om hur du tog dig dit. Kunskapen har blivit omedveten och att köra bil tar inte längre särskilt mycket av din energi och uppmärksamhet. 

Det är samma process med en livsstilsförändring. Innan du har lärt dig något om kost och hälsa är du omedvetet okunnig och har det förmodligen ganska skönt där. Men något väcker dig ur din dvala – det kan vara en hälsoutmaning, en bok, vänner och bekanta eller så började du lyssna på FoodPharmacy-podden. Du börjar bli medveten om din okunskap. Här är det ganska obekvämt att vara och du söker ny information för att förstå dig på ämnet. 

Du läser på och du lär dig, du börjar applicera din nya kunskap och det kräver en hel del av dig. Du är högst medveten om den förändring du försöker göra och letar nya recept, läser på förpackningarna i matbutiken, testar dig fram i köket och ställer om dina smaklökar. 

Men grejen är ju den, att efter några veckor i den här fasen så börjar ju saker och ting gå på rutin igen. Du har hittat dina favoritrecept, du vet vart du ska gå i matbutiken, din nya livsstil börjar sätta sig. Din nya kunskap börjar bli omedveten och kräver inte längre lika mycket energi av dig. 

Det är så det funkar, med så mycket. Det var så det var för mig i början. Om jag skulle välja att ställa om min kosthållning idag så skulle jag förmodligen behöva gå igenom samma cykel igen. Leta mig fram i matbutiken och lära mig att laga annorlunda mat. 

Om du står inför en livsstilsförändring just nu så hoppas jag att denna tankemodell kan hjälpa dig på vägen. Det är inte den nya livsstilen i sig som är jobbig, det är förändringen som krävs för att den ska sätta sig. Tro mig, så småningom är du inne i den nya lunken och du får inte bara tillbaka den energi du initialt behövde lägga ner, utan så mycket mer för att du nu lever på ett sätt som gör dig gott. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.