Fem gästskribenter vi är stolta över – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Fem gästskribenter vi är stolta över

Vi har mycket att vara stolta över med vår nya plattform, och en stor anledning till att vi sträcker lite extra på oss just nu är alla våra grymma gästskribenter. Några av dem känner du redan, andra är helt nya. Vi tänker att vi presenterar fem av dem idag, och så tar vi resten av genierna om några dagar.

Ann Fernholm

Första gången vi träffade Ann åt vi lunch tillsammans på Drottninggatan i Stockholm. Minnet sviker lite här men vi tror att vi helt enkelt ringde och bjöd ut henne efter att vi läst hennes första bok Ett sötare blod och sedan ägnade lunchen åt att geniförklara henne?

Idag är hon en fin vän till oss! Dessutom är hon vetenskapsjournalist och har disputerat i biokemi. Hon leder också Kostfonden, en ideell forskningsfond med målet att se till att vården börjar använda mat som medicin. Genom åren har hon synat många innehållsförteckningar och skrivit öppna brev till livsmedelsbranschen. Läs till exempel hennes brev till GB här (och här har du GB:s svar om varför vissa tillsatser är nödvändiga).

Erik Hemmingsson

Du har väl inte missat boken Slutbantat? Författarren Erik Hemmingsson är forskare på GIH i Stockholm och direkt efter att vi hade läst hans bok ringde vi upp honom och frågade om vi fick intervjua honom till Food Pharmacy-podden (här hittar du avsnitt #70).

Något av det roligaste Erik vet är att skriva, gärna populärvetenskapligt om all den forskning som görs för att människor ska kunna leva ett friskt liv. Därför passar det ju så himla bra att det är just skriva han gör för oss! Läs gärna den här krönikan om hur vi har gått från att äta en Nickel eller tablettask då och då, till enorma godishinkar.

Ida Högberg

Ida Högberg är matkreatör och ett nytt tillskott i Food Pharmacy-familjen. Vi lärde känna henne genom vår kollega Sebbe eftersom Ida har ett förflutet som musikalartist.

Sedan några år tillbaka driver Ida ett café på Södermalm i Stockholm som heter Gigafood där du inte bara kan äta lunchbuffé och fika, utan också beställa catering för alla sorters event och delta i matlagningskurser där du lär dig mer om växtbaserad mat och hållbarhet. Allt Ida lagar är sinnessjukt gott så vi ser mycket fram emot att dela hennes recept här framöver. Här har du hennes allra första bidrag till foodpharmacy.se: en snabb och enkel spenatsoppa.

Dr. Paul Clayton

Dr. Paul Clayton lärde vi känna för ungefär ett halvår sedan när vi intervjuade honom till Food Pharmacy-podden. Till historien hör att vi tyvärr aldrig har publicerat den två timmar långa intervjun eftersom inspelningen inte höll i kvalitet (lätt hänt när Mia och Lina ska leka ljudtekniker).

Men vår kontakt med Paul består så nu skriver han för oss i stället! Dr. Clayton är något av en pionjär inom forskning på läkemedelseffekterna hos livsmedel och botaniska ingredienser – samt hur de påverkar hälsan och fysiken. Han disputerade i neurofarmakologi på Edinburghs universitet och är nu Fellow på Institutet för livsmedel, hjärnforskning & beteendevetenskap vid Oxfords universitet. Här kan du läsa hans senaste inlägg.

Ina Schuppe Koistinen

För några år sedan när vi var med i Malou Efter Tio och pratade om vår kokbok som precis hade släppts, hamnade vi i direktsändning med en väldigt trevlig man som heter Lars Engstrand, läkare och forskare i bakteriologi (hittade precis klippet, titta här). 

Genom Lars lärde vi sedan känna hans urhärliga kollega Ina som är docent på Karolinska Institutet och jobbar på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning med att studera bakterieflorans roll i inflammatoriska tarmsjukdomar samt kvinnors hälsa under graviditeten. Hos oss skriver Ina om de spännande studier som hennes center gör och de nyaste forskningsresultaten på området. Läs gärna till exempel det här inlägget om hur våra mikrober påverkar vårt kärleksliv.

Det var alltså fem av våra totalt elva gästskribenter. Nästa vecka presenterar vi de andra sex (vi gick ut med varsin femma i matte). Känns lyxigt att vara i så gott sällskap!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.