Frölimpa, brownie, saffranskaka, lasagne och poké bowl i Malou efter 10 – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Frölimpa, brownie, saffranskaka, lasagne och poké bowl i Malou efter 10

fav

Idag var vi på Malou efter 10 och pratade om vår senaste bok Näringsjägaren, vår Näringsjägarkompass (som du hittar här) och bjöd på mängder av olika näringsjägarrecept. Ja, det är alltså nu du ska fortsätta neråt i inlägget.

Frölimpa med ärter

Som näringsjägare tar vi alla chanser vi får att gömma rotfrukter, grönsaker och baljväxter i bakverken. Våra barn älskar den här frölimpan!

Print

Frölimpa med ärter

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 limpa 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl torkade gula ärter, blötlagda i minst 12 timmar

2 morötter

1 dl valnötter

2 dl pumpakärnor

1 dl hampafrön

1 dl linfrön

3 dl havregryn

1/2 dl chiafrön

1/2 dl fiberhusk

2 tsk salt

3 dl vatten

1/2 dl kallpressad rapsolja

Instruktioner

Skölj av ärterna på nytt och mixa dem till ett smul. Riv morötterna fint. Grovhacka valnötterna. Blanda samtliga ingredienser förutom vatten och olja. Koka upp vatten och häll ner i den torra blandningen tillsammans med oljan, knåda ihop väl till en kompakt deg.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Vänd ner degen och tryck till ordentligt så att du får en fast limpa. Låt degen ta en siesta på köksbänken i rumstemperatur i minst 2 timmar.

Värm ugnen till 150°. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 2 timmar. Stjälp ut brödet och ställ tillbaka på ugnsgallret. Baka i ytterligare 30 minuter, tills brödet har fått en hård skorpa runt om. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.

Anteckningar

TIPS!

Gör gärna dubbel sats (i två separata formar), skär upp i skivor och förvara i frysen – perfekt frukost eller mellanmål för näringsjägare.

Brownie med svarta bönor

Att baka med bönor ger inte bara sötsakerna extra näring – det bidrar dessutom till en perfekt konsistens.

Print

Brownie med svarta bönor

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 10 bitar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 förp (ca 230 g avrunnen vikt) förkokta svarta bönor

3 msk kallpressad kokosolja

4 msk osötat jordnötssmör

8 färska dadlar, urkärnade

2 msk vatten

1/2 dl kakao, gärna raw

Instruktioner

Skölj bönorna noggrant och låt rinna av. Smält kokosoljan och jordnötssmöret på låg värme och mixa sedan bönor, dadlar, kokosolja, jordnötssmör och vatten i en mixer. Tillsätt kakao och fortsätt mixa tills smeten blir len. Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i frysen i cirkus 2 timmar. Ta fram kakan en stund före servering.

Saffranskaka

Här kommer världens bästa recept på kladdkaka. Gånger tre! Basen är alltid densamma, men du väljer själv vilken smak du vill ha – saffran (lussebulle), kakao (vanlig kladdkaka) eller pepparkakskrydda (kladdig mjuk pepparkaka).

Print

Kladdkaka x3

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 8 bitar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

3 ägg

15 färska dadlar, urkärnade

3 dl mandelmjöl

1/2 dl vatten

2 msk kallpressad kokosolja

1 tsk bakpulver

Smaksättning: 1 pkt saffran/kaka, 2 msk pepparkakskrydda/kaka eller 3 msk kakao/kaka, gärna raw

Instruktioner

Sätt ugnen på 125°. Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Klart!

Idévärldens lasagne

Det här är världens bästa recept på vegetarisk lasagne med soltorkade tomater, valnötter och tofu. Ja, du hör ju själv hur gott det låter. Receptet kommer från vår kokbok som du hittar här.

Print

Idévärldens lasagne

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Lasagne:

100 g soltorkade tomater i olja, avrunna

1 förp fast naturell tofu (ca 270 g)

1 dl valnötter

1 msk tamarisoja

1 kruka basilika

2 auberginer

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk kallpressad kokosolja

2 förp krossade tomater (à 400 g)

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

2 tsk äppelcidervinäger

örtsalt

nymalen svartpeppar

Pumpaparmesan:

1 dl pumpakärnor

1 msk näringsjäst

1/2 vitlöksklyfta, skalad

1 msk kallpressad olivolja

2 krm flingsalt

Till servering:

grönsallad (en blandning av t.ex. babyspenat, mangoldskott, rucola och mâche)

Instruktioner

Skär tomaterna i mindre bitar. Häll av tofun och pressa ut vattnet. Mixa tomater och valnötskärnor till ett smul, tillsätt tofun och pulsa till en bitig ”färs”. Tillsätt tamarisojan och det mesta av basilikan (spara lite till garnering) och pulsa några gånger.

Skiva auberginerna mycket tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Koka vatten i en kastrull. Ånga aubergineskivorna i en sil under lock i två minuter. Ta upp och torka av med hushållspapper.

Värm ugnen till 100°. Lägg en sked färs längst ner på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg alla rullar i en ugnsfast form.

Skala och finhacka och lök och vitlök. Värm lökhacket försiktigt i en panna med lite olja. Tillsätt tomatkrosset, de torkade örterna och vinägern. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatkoket över auberginerullarna. Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills auberginerullarna blivit mjuka, och tomatsåsen har en ljummen temperatur.

Mixa alla ingredienser till pumpaparmesanen. Toppa lasagnen med färsk basilika och hälften av pumpaparmesanen. Servera lasagnen med resten av pumpaparmesanen vid sidan av, och en enkel grönsallad.

Anteckningar

TIPS!

Är vi i sinnevärlden köper vi vanlig parmesan i stället.

Närodlad poké bowl

Poké bowl kommer från Hawaii, men i vår närodlade version har vi bytt ut riset mot havre och använt grönsaker som växer nära oss. Tanken är att du varierar i säsong – byt ut moroten mot fänkål när den är i säsong, byt ut havre mot annat kokt sädesslag som exempelvis korn eller svenskodlad quinoa.

Print

Närodlad poké bowl

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Bowl:

2 dl hel havre, okokt (gärna blötlagd över natten eller i minst 8 timmar)

1/2 rotselleri (ca 300 g)

100 g hackad grönkål

100 g rödkål

50 g groddar (exempelvis lins- eller bön- eller rödbetsgroddar)

färsk persilja

Strimlade morötter:

2 morötter

1/2 dl äppelcidervinäger

Rödbetsgucka:

1 rödbeta

1 förp (à 230 g) förkokta vita bönor

salt

Pepparrotssås:

2 dl växtbaserad yoghurt eller fraiche

1 tsk finriven färsk pepparrot

salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Koka havren, det tar cirka en halvtimme. Skrubba rotsellerin noga, skär sedan i tunna skivor. Ånga i 5–7 minuter, tills rotsellerin är mjuk. Låt grönkålen ångas med den sista minuten. Finhyvla rödkålen.

Skrubba och strimla morötterna. Lägg i en skål och häll över vinägern. Låt stå i minst 15 minuter.

Skrubba och finriv rödbetan. Mixa ihop ingredienserna till rödbetsguckan, smaka av med salt. Mixa ihop ingredienserna till pepparrotssåsen. Lägg upp alla ingredienser fint i en skål, ringla över pepparrotssåsen. Garnera med persilja.

Anteckningar

TIPS!

Prova gärna att lägga till något av följande proteiner till din soppa eller bowl:

• 1 förp (à cirka 250 g) ekologisk naturell fast tofu – pressa ut vätskan, skär i kuber, marinera i tamari i 10 minuter och baka sedan i ugnen i cirka 20 minuter.

• 1 förp tempeh (cirka 400 g) – skär i tunna skivor och marinera i tamari i 30 minuter. Lägg i en ugnsform och baka i ugnen i cirka 20 minuter på 150°.

• 1 förp (à cirka 230 g) stora vita bönor eller kikärter.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.