Bowl:
2 dl hel havre, okokt (gärna blötlagd över natten eller i minst 8 timmar)
1/2 rotselleri (ca 300 g)
100 g hackad grönkål
100 g rödkål
50 g groddar (exempelvis lins- eller bön- eller rödbetsgroddar)
färsk persilja
Strimlade morötter:
2 morötter
1/2 dl äppelcidervinäger
Rödbetsgucka:
1 rödbeta
1 förp (à 230 g) förkokta vita bönor
salt
Pepparrotssås:
2 dl växtbaserad yoghurt eller fraiche
1 tsk finriven färsk pepparrot
salt och nymalen svartpeppar
Koka havren, det tar cirka en halvtimme. Skrubba rotsellerin noga, skär sedan i tunna skivor. Ånga i 5–7 minuter, tills rotsellerin är mjuk. Låt grönkålen ångas med den sista minuten. Finhyvla rödkålen.
Skrubba och strimla morötterna. Lägg i en skål och häll över vinägern. Låt stå i minst 15 minuter.
Skrubba och finriv rödbetan. Mixa ihop ingredienserna till rödbetsguckan, smaka av med salt. Mixa ihop ingredienserna till pepparrotssåsen. Lägg upp alla ingredienser fint i en skål, ringla över pepparrotssåsen. Garnera med persilja.
Prova gärna att lägga till något av följande proteiner till din soppa eller bowl:
• 1 förp (à cirka 250 g) ekologisk naturell fast tofu – pressa ut vätskan, skär i kuber, marinera i tamari i 10 minuter och baka sedan i ugnen i cirka 20 minuter.
• 1 förp tempeh (cirka 400 g) – skär i tunna skivor och marinera i tamari i 30 minuter. Lägg i en ugnsform och baka i ugnen i cirka 20 minuter på 150°.
• 1 förp (à cirka 230 g) stora vita bönor eller kikärter.