fbpx Print

Närodlad poké bowl

Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Bowl:

2 dl hel havre, okokt (gärna blötlagd över natten eller i minst 8 timmar)

1/2 rotselleri (ca 300 g)

100 g hackad grönkål

100 g rödkål

50 g groddar (exempelvis lins- eller bön- eller rödbetsgroddar)

färsk persilja

Strimlade morötter:

2 morötter

1/2 dl äppelcidervinäger

Rödbetsgucka:

1 rödbeta

1 förp (à 230 g) förkokta vita bönor

salt

Pepparrotssås:

2 dl växtbaserad yoghurt eller fraiche

1 tsk finriven färsk pepparrot

salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Koka havren, det tar cirka en halvtimme. Skrubba rotsellerin noga, skär sedan i tunna skivor. Ånga i 5–7 minuter, tills rotsellerin är mjuk. Låt grönkålen ångas med den sista minuten. Finhyvla rödkålen.

Skrubba och strimla morötterna. Lägg i en skål och häll över vinägern. Låt stå i minst 15 minuter.

Skrubba och finriv rödbetan. Mixa ihop ingredienserna till rödbetsguckan, smaka av med salt. Mixa ihop ingredienserna till pepparrotssåsen. Lägg upp alla ingredienser fint i en skål, ringla över pepparrotssåsen. Garnera med persilja.

Anteckningar

TIPS!

Prova gärna att lägga till något av följande proteiner till din soppa eller bowl:

• 1 förp (à cirka 250 g) ekologisk naturell fast tofu – pressa ut vätskan, skär i kuber, marinera i tamari i 10 minuter och baka sedan i ugnen i cirka 20 minuter.

• 1 förp tempeh (cirka 400 g) – skär i tunna skivor och marinera i tamari i 30 minuter. Lägg i en ugnsform och baka i ugnen i cirka 20 minuter på 150°.

• 1 förp (à cirka 230 g) stora vita bönor eller kikärter.