fbpx Print

Idévärldens lasagne

Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Lasagne:

100 g soltorkade tomater i olja, avrunna

1 förp fast naturell tofu (ca 270 g)

1 dl valnötter

1 msk tamarisoja

1 kruka basilika

2 auberginer

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk kallpressad kokosolja

2 förp krossade tomater (à 400 g)

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

2 tsk äppelcidervinäger

örtsalt

nymalen svartpeppar

Pumpaparmesan:

1 dl pumpakärnor

1 msk näringsjäst

1/2 vitlöksklyfta, skalad

1 msk kallpressad olivolja

2 krm flingsalt

Till servering:

grönsallad (en blandning av t.ex. babyspenat, mangoldskott, rucola och mâche)

Instruktioner

Skär tomaterna i mindre bitar. Häll av tofun och pressa ut vattnet. Mixa tomater och valnötskärnor till ett smul, tillsätt tofun och pulsa till en bitig ”färs”. Tillsätt tamarisojan och det mesta av basilikan (spara lite till garnering) och pulsa några gånger.

Skiva auberginerna mycket tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Koka vatten i en kastrull. Ånga aubergineskivorna i en sil under lock i två minuter. Ta upp och torka av med hushållspapper.

Värm ugnen till 100°. Lägg en sked färs längst ner på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg alla rullar i en ugnsfast form.

Skala och finhacka och lök och vitlök. Värm lökhacket försiktigt i en panna med lite olja. Tillsätt tomatkrosset, de torkade örterna och vinägern. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatkoket över auberginerullarna. Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills auberginerullarna blivit mjuka, och tomatsåsen har en ljummen temperatur.

Mixa alla ingredienser till pumpaparmesanen. Toppa lasagnen med färsk basilika och hälften av pumpaparmesanen. Servera lasagnen med resten av pumpaparmesanen vid sidan av, och en enkel grönsallad.

Anteckningar

TIPS!

Är vi i sinnevärlden köper vi vanlig parmesan i stället.