Hur mycket socker får en trött småbarnsmamma i sig? – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Hur mycket socker får en trött småbarnsmamma i sig?

Vi i Sverige äter nästan dubbelt så mycket socker som vi borde. Därför synar Kostfonden nu allt dolt socker i vår mat. I dag berättar vi om småbarnsmamman Tina, som sällan hinner lusläsa ingredienslistorna på det hon äter.

Förra året kring Världsdiabetesdagen började Kostfonden syna sockret. I år har vi valt att beskriva fem fiktiva personer och räkna ut hur mycket socker de får i sig under en dag. Hittills har du fått träffa sjuåriga Viktor och tonåringarna Wilma och Lucas. I dag ska du få göra bekantskap med småbarnsmamman Tina, som är 38 år och ekonomichef på ett medicintekniskt företag.

Sockerrik hälsofil till frukost

Lillkillen i familjen har sovit dåligt, så när väckarklockan ringer vid halvsjutiden känns det som en pina för Tina. Det är fortfarande mörkt ute. Hon tvingar sig ur sängen och klär sig snabbt. Eftersom det är hennes mans tur att lämna på dagis, tar hon frukosten…

Verums hälsofil, 2,5 dl, med osötad müsli.

… på stående fot för att genast skynda till jobbet. Det är bokslutsvecka inför en delårsrapport och massor att stå i. Vid lunchdags har Tina inte alls hunnit med allt hon borde, så hon äter en…

Sallad till lunch. I princip sockerfri.

…sallad medan hon jobbar vidare. Eftermiddagen går också alldeles för fort. När Tina springer mot bussen vid halv fyra-tiden slinker hon in på en närbutik och river åt sig…

Flap Jack är glutenfri och vegansk, men full av tillsatt socker.

…en bar. Barnen brukar vara trötta när hon hämtar, och hon behöver något i magen för att kunna bibehålla tålamodet när de små vägrar att ta på sig overallerna. I dag går det ändå ganska bra. När de knallar hem är barnen glada, men Tina känner sina små och vet att de behöver mat snabbt. Hon tinar några laxfiléer, kokar ris, värmer lite fryst broccoli i mikron och öppnar en burk teriyakisås.

Det står ”less sugar” på teriyakisåsen. Trots det består såsen till 25 procent av tillsatt socker.

Det är ett säkert kort. Barnen slukar maten. Medan de tittar på teve, röjer Tina köket. Sedan badar hon de små, borstar deras tänder och lägger dem. Hon läser en bok och är precis på väg att somna, när hennes man kommer hem. Hon är grymt trött. I skafferiet hittar hon… 

50 gram gelégodis.

…några godisbitar i en gammal kalaspåse. Hon äter dem framför nyheterna tillsammans med en knäckemacka. Vid halv elvatiden somnar hon, helt slut.

45 procent mer socker än rekommendationerna

Så hur mycket socker fick Tina i sig denna dag? Enligt Kostfondens uträkningar blev det…

24,5 sockerbitar under en dag

…totalt 24,5 sockerbitar, vilket åtminstone är 7,5 fler än vad som rekommenderas. Tina fick totalt i sig 2200 kcal, och maximalt 220 av dessa borde ha kommit från tillsatt socker. Det motsvarar 17 sockerbitar.  

Hade vi frågat Tina, hade hon dock tyckt att hon hade ätit relativt nyttigt. Hon åt visserligen godis, men ganska få bitar. Men det krävs inte många godisbitar, innan vi vida överskrider den mängd socker som är hållbar för kroppen. 

Hur kan Tina få i sig mindre socker? 

Förutom godiset, var de största sockerbovarna under Tinas dag den sötade filen, mellanmålsbaren och teriyakisåsen. Smaksatt fil är nästan alltid översötad (även om det kallas ”hälsofil”). Det är bättre att äta en naturell variant och ha bär i. När det gäller mellanmålsbaren, är det bra att välja en utan tillsatt socker eller sirap. Istället för teriyakisås, kan Tina röra ihop lite rom, dill och cremè fraiche som sås till laxen. 

Vi är många som precis som Tina behöver granska den mat vi äter och läsa ingredienslistorna. Ett tips: om texten på förpackningen är för liten kan du fota av den med mobilen och förstora, så ser du vad som står.  

Hjälp oss att dela och sprida detta inlägg, så att fler får upp ögonen för allt dolt socker som finns i vår mat! I morgon ska vi följa Peter, som är 62 år. Välkommen tillbaks hit till vår sajt då. 

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivareföretagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på FacebookInstagram eller Twitter. Varmt tack!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.