Idag är det Världsdiabetesdagen! – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Idag är det Världsdiabetesdagen!

Och i samband med det vill vi belysa att diabetes typ-2 är en av våra snabbast växande folksjukdomar och, viktigast av allt, att det är en sjukdom som har goda möjligheter att förebyggas och förbättras med goda matvanor. Runt om i världen dör 11 miljoner människor varje år runt om i världen till följd av just dåliga kostvanor, och 1,5 miljoner som en direkt följd av sin typ-2 diabetes. Av alla som har diabetes så är det cirka 85-90 procent som har typ 2.

Och mörkertalet är stort. Bara i Sverige kan så mycket som 150.000 svenskar ha diabetes utan att veta om det. Diabetes typ 2 kommer för det mesta smygande utan symptom och upptäcks ofta av en slump i en vanlig hälsokontroll där man tar blodsockerprover. Om du tror att du är i riskzonen så tveka inte att gå till vårdcentralen och be om att få testa ditt blodsocker! För en som har förstadie till diabetes typ 2 är det faktiskt möjligt att ta makten över sitt blodsocker enbart genom att ändra sin kost.

Avslutningsvis kan vi berätta att det nyligen publicerades en forskningsgenomgång i The Lancet där författarna efterlyser mer näringslära på läkarutbildningarna runt om i världen som en global åtgärd för att bromsa ökningen av livsstilsrelaterad ohälsa.

Yes, let´s do it! Vi har inte råd att vänta en dag längre.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.