fbpx Print

Lussebollar

Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Lussebollssmet:

3 dl cashewnötter

2 dl kokosflingor

8 st medjoldadlar

1 msk kallpressad kokosolja

1/4 tsk salt

1 pkt saffran (0,5 gram) + 1 msk hett vatten

2 msk russin

1/2 dl kakaonibs (kan uteslutas)

Topping:

1 dl kokosflakes eller kokosflingor

Instruktioner

Kör cashewnötter, kokosflingor och salt till ett mjöl i en matberedare. Tillsätt dadlarna och kör igen. Rör ner saffran i hett vatten i en liten kopp och häll sedan ner i smeten tillsammans med kokosoljan. Kör igen så allting blandas. Smeten är klar när den sitter ihop så det kan rullas till bollar (den ska ej vara smulig). Tillsätt russin och kakaonibs och pulsa kort med matberedaren ytterligare några gånger så att allting blandas.

Ta ut smeten och forma till bollar. Är smeten kladdig kan du ställa den i kylskåpet i några minuter så går den lättare att forma. För garnering, rulla bollarna i kokosflakes eller kokosflingor.

Förvara bollarna i kyl eller frys. För nötfritt recept ersätt cashewnötterna med pumpafrön.