Varför ska vi ta med både parasoll och näringsjägarmat till stranden? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Varför ska vi ta med både parasoll och näringsjägarmat till stranden?

På det glada 80-talet tillbringade vi väldigt många timmar i solen utan minsta tanke på malignt melanom. För att få till billiga blonda slingor dränkte vi håret i citronvatten, medan kropparna fick bada i sololja med minsta möjliga faktor. Till de vita cykelbyxorna vi bar dygnet runt fordrades pepparkaksbruna ben, det visste alla.

Idag är det andra bullar. Under lång tid har vi uppmanats att akta oss för solen för att skydda oss mot den farligaste formen av hudcancer, så till stranden medtas nu inte bara parasoll utan dessutom hatt och kaftan eftersom vi föredrar skugga och kläder framför solkrämer. Missförstå oss rätt, solen är inte bara dålig. Men för att ladda D-vitamindepåerna helt i Sverige på sommaren räcker det faktiskt att vara ute i solen i 20 minuter mitt på dagen. Det blir alltså inte mer d-vitamin för att du är ute längre – ännu en anledning att inte vara i solen så länge att du bränner dig. Men trots dagens kunskap och alla uppmaningar om att undvika solen, har hudcancer ändå ökat kraftigt de senaste åren.

Idag har vi publicerat en artikel skriven av Ann Fernholm som handlar om en ny svensk studie som visar att inte bara solen utan även fetma verkar vara en riskfaktor för hudcancer. Personer som har genomgått fetmakirurgi halverade risken för malignt melanom. När det gäller sambanden mellan malignt melanom och fetma har resultaten från tidigare studier spretat, skriver Ann, men denna studie talar för att det verkligen finns ett samband.

Så nästa gång vi drar till stranden (om sisådär åtta månader i vårt fall, deppigt nog) så tar vi inte bara med oss olika former av solskydd, utan fyller dessutom picknickkorgen med mängder av råvaror från Näringsjägarkompassen.

Ta del av Anns artikel och hela studien här.

Thanks to Diane Walton for making this photo available freely on @unsplash.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.