fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Vegetarisk kålpudding med belugalinser

Ibland när termometern visar minus och du har fått kalla fötter inte pga att du ångrat dig utan för att du inte hittar dina vinterskor, så vill du ha något varmt och mättande till middag. Låt oss då föreslå vår väldigt goda kålpudding som kvalar in på bägge delarna. En bonus när man sätter tänderna i den är att man genast blir 30 år yngre. Faktiskt redan när man kommer in i köket och känner dofterna från ugnen så hamnar man i sitt barndoms kök. I vårt fall ett med linoleummatta, aprikosa väggar och tapetbård med gräsänder.

Vart hamnar du?

Nåväl, vi serverar vår kålpudding med lingon och sallad istället för blandfärs, sirap och kalvfond. En uppdaterad klassiker, helt enkelt, som ger 6 kryss i Näringsjägarkompassen (och ännu fler om du serverar den med en sallad).

Print

Vegetarisk kålpudding

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4
Klimatavtryck

Ingredienser

1/2 vitkål
2 msk tamari
1 msk honung
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk olja
1/2 aubergine
2 msk tomatpuré
1 tärning umamibuljong
2 dl belugalinser
1 1/2 msk tamari
4 dl vatten

Så här gör du

Skär kålen tunt, lägg i en kastrull och fräs i lite olja tills den börjar mjukna och blir glansig. Tillsätt tamari, honung och vatten. Koka under lock i 1 timme. Smaka av med salt. Blir det sky kvar i botten så är den perfekt att spara och använda till såskoket! Fräs lök och aubergin i lite olja tills de mjuknar och börjar få lite färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt buljong, linser, tamari, salt och peppar. Koka under lock tills linserna är mjuka. Konsistensen på färsen ska nu vara som en linsfärssås. Tillsätt mer vatten om färsen är torr. Häll färsen i en ugnsfast form och toppa med kålen. Baka i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter (eller på lägre temperatur om du har mer tålamod). Ta ut när kålen fått fin färg.

Notes

TIPS!

Näringsjägartips! Servera gärna med lingon och en sallad för fler kryss i Näringsjägarkompassen.

Dela

Kommentarer

 1. Karin Paulsson skriver:

  Behöver jag verkligen koka kålen (i en hel timme), försvinner inte väldigt mycket näring? Tack för all inspiration, information & alla härliga recept 😊 /numera nästan “fanatisk” näringsjägare 😍

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nej, självklart behöver du inte koka den i en hel timme om du inte vill. Konsistensen och smaken blir kanske lite annorlunda, men testa och se vad du gillar bäst!

 2. Det är lite otydligt hur man ska göra med auberginen? Ska den hackas i små bitar? Antar att den inte ska i hel (eller halv). Älskar för övrigt kålpudding och måste testa det här receptet!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.