Food Pharmacy-podden: Åtta av tio barn rör på sig för lite – Food Pharmacy

Podd, Food Pharmacy

Post image

Food Pharmacy-podden: Åtta av tio barn rör på sig för lite

I dagens poddavsnitt pratar vi bland annat om en ny rapport från WHO som slår fast att åtta av tio av världens barn rör sig för lite. Och som om det inte vore tråkigt nog så är Sverige dessutom sämst i Norden.

Att svenska barn och ungdomar rör sig för lite är i och för sig ingen nyhet, men tyvärr går utvecklingen åt fel håll. 2001 var 83,6 procent av svenska barn mellan 11–17 år fysiskt inaktiva enligt WHO:s rekommendationer om en timme eller mer fysisk aktivitet om dagen, och 15 år senare hade andelen ökat till 84,7 procent.

Orsaken till dagens stillasittande är inte helt överraskande internetanvändningen (spel och sociala medier) men också att vi lever i ett samhälle som fokuserar på att göra det bekvämt för oss. Exempel: I stället för att se en promenad till och från skolan som ett tillfälle att både samla steg och prata med våra barn, så plockar vi upp dem med bilen för att spara tid.

Så, därför vill vi nu uppmana alla föräldrar att bli lite mindre bekväma. Gör läxförhöret på en promenad till affären och bryt inte ihop om du inser att du glömde köpa saffran samma sekund som du kommer innanför dörren – kanske kan det ge någon annan i familjen chans till rörelse? Lösningen kanske helt enkelt ligger i vilket mindset du har … Har du till exempel en hiss i huset där ni bor, varför inte sätta upp en liten lapp vid den där det står att bara de som av fysiska skäl är förhindrade att ta trappa får använda hissen?

Vilket direkt för våra tankar till en annan liten lapp som vi sprang på efter ett möte förra veckan. Eftersom nöden som bekant inte har någon lag så bad vi att få låna toaletten, där följande lapp fångade vårt intresse:

Visst, just den här lappen handlar inte om rörelse men i alla fall om mindset och välbefinnande. En liten påminnelse som vi är övertygade om har mycket större betydelse än vad man kanske tror! Det behöver inte vara så komplicerat. Ibland räcker det med en liten lapp eller ett samtal vid middagsbordet.

Så, vad kan du göra för liten insats hemma idag som får familjen att röra på sig mer?

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.