Koreanska köttbullar (utan kött) med BBQ-sås – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Koreanska köttbullar (utan kött) med BBQ-sås

fav

Ibland kanske man är jättesugen på koreanska köttbullar i BBQ-sås men känner att man inte vill laga det för att man har läst i vår senaste bok (som är på julrea här så skynda köp i julklapp till nära och kära) att köttfärs är en av de värsta klimatbovarna som finns. Men gud, laga då den här veganska varianten istället!

Såsen till de här bönbullarna är så god i sig att man kan tänkas vilja äta den som soppa, med andra ord perfekt att bjuda någon som du vill impa på (svärmor? chef? kk?). Och för alla skeptiker där ute som fått för sig att det är tråkigt att utesluta kött och att man varken blir nöjd, mätt eller glad på bara grönsaker …

Vi säger bara – ring oss efter att ni lagat den här rätten!

Print

Veganska koreanska BBQ-köttbullar (utan kött)

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 15 köttbullar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 förp förkokta kidneybönor

1 vitlöksklyfta (krossad)

1/2 gul lök, hackad

1 tsk timjan

1 msk tomatpuré

1 tsk tamarisoja

1 dl havregryn

3/4 dl solrosfrön

salt & peppar

Den magiska BBQ-såsen:

4 tsk honung

2 tsk sambal oelek 

1 msk tomatpuré

1 msk tamari

1 tsk sesamolja

1 tsk färsk ingefära, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

salt & peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av bönorna.
  2. Stek lök och vitlök i en panna med lite olja och vatten tills de mjuknat.
  3. Lägg solroskärnorna och havregrynen i en mixer och mixa tills de blivit till ett fint mjöl.
  4. Lägg bönorna i mixern och pulsa flera gånger. Lägg ner resten av ingredienserna och fortsätt pulsa tills allt blandats. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rulla 15 köttbullar.
  6. Baka i ugnen på en plåt i 15 minuter (vänd på dem efter halva tiden).
  7. Ojojoj, dags för SÅSEN. Hetta upp alla ingredienserna i en kastrull och lägg sist i köttbullarna. Toppa med sesamfrön och hackad purjolök (frivilligt) och servera med quinoa och broccoli (också frivilligt).

Så här fint blir det i Näringsjägarkompassen efter en portion köttbullar:

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Honung är inte veganskt…

  2. Det här var bland det godaste jag har smakat!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vad roligt! Mums!

  3. Ingrid Tomkins skriver:

    Det vore bättre att ange vikten av bönorna. Jag är säkert inte ensam om att koka ett helt paket åt gången och frysa in.

  4. Hur många portioner är detta räknat på?

  5. Blir så sugen på att testa det här, låter ljuvligt gott! Måste bara fråga först, tamarisoja och tamari är det samma sak? Står tamarisoja till bullarna och tamari till såsen.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja, slarvigt skrivet av oss! Vi menar samma sak!

  6. Mina bullar blev väldigt lösa och höll inte alls ihop. Har ni något tips på vad jag gjort för fel?

    Tack för underbara recept!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack för de fina orden! Vi upptäckte en liten miss i receptet och har ändrat nu: havregrynen ska i mixern tillsammans med solroskärnorna. Testa det så håller de ihop bättre!

  7. Jag gjorde dessa efter att ni ändrat i receptet och mixade mina havregryn, men de håller inte ihop ändå. Fick klicka ut dem på plåten och gräddade mer än dubbla tiden, men de håller inte ihop. Fick lägga såsen direkt på bollarna, hade jag försökt röra ner bollarna i såsen hade det nog blivit en enda röra av alltihop. Så mjuka blev de.

  8. WOW! Detta receptet är sååå gott! Såsen + bullarna = MAGI i munnen <3

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.