4 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 krm malen kryddnejlika
14 färska dadlar, urkärnade
1 dl ljus tahini*
2 msk fet havremjölk eller vatten
1 krm flingsalt
sesamfrön till garnering
Värm ugnen till 175°C. Mixa havregryn, bakpulver och kryddor till ett smul i matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa till ett smul på nytt. Tillsätt tahini och havredryck, mixa tills degen går ihop. Forma till 12 bollar. Lägg på en bakplåt och tryck till lätt med en gaffel till små kakor med fint mönster. Strössla med sesamfrön.
Baka kakorna mitt i ugnen i 15-17 minuter, tills de fått en vackert gyllene och lätt krispig yta, men fortfarande är mjuka och sega inuti. Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock, i frysen eller kylskåp.
Den “ljusa” tahinin är lösare i konsistensen än den mörka, och är inte lika skarp i smaken. Till hummus, dressingar och bakning föredrar jag att använda den ljusare eftersom det mest är krämigheten och det goda fettet jag vill åt! Den mörka använder jag gärna att bre på mackor, fylla dadlar med och toppa gröten med, exempelvis!
Find it online: https://foodpharmacy.se/2019/12/sega-pepparkakskakor-med-tahini/